Moody’s: «Κλειδί» η απόφαση της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα

Moody’s: «Κλειδί» η απόφαση της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα

ΑΓΟΡΕΣ UPD 15:32 Δημιουργία 26/11/21, 15:29
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας υποστηρίζεται από ένα ισχυρό σερί επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων καθώς και την υποστήριξη των Eυρωπαίων εταίρων αποφαίνεται η Moody’s σε έκθεσή της, λίγα 24ωρα αφότου δεν προχώρησε σε αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Ενώ το χρέος είναι υψηλό, υποστηρίζεται από μια ευνοϊκή δομή και το μεγάλο μαξιλάρι ρευστότητας. Από την άλλη πλευρά, ενώ η οικονομία επλήγη από την πανδημία, τα κοινοτικά κεφάλαια θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη τα χρόνια που έρχονται. Κρίσιμη θα είναι για τη χώρα η απόφαση που θα πάρει η ΕΚΤ αναφορικά με τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία δεν έχουν επενδυτική βαθμίδα, εξηγεί η Moody’s. Εκτιμά ότι η σχέση πληρωμής τόκων/έσοδα θα συνεχίσει να μειώνεται τα επόμενα χρόνια, αντανακλώντας τα ιστορικά χαμηλά κόστη δανεισμού και τη χρηματοδοτική στήριξη που προσφέρει η ΕΚΤ μέσω του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων που ξεκίνησε λόγω της πανδημίας (PEPP).

Το τέλος, όμως, του προγράμματος αυτού, που αναμένεται το νωρίτερο τον Μάρτιο του 2022, θα μπορούσε να προκαλέσει κάποια μεταβλητότητα καθώς η ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα θα περιοριστεί. Έτσι, η απόφαση που θα πάρει η κεντρική τράπεζα αναφορικά με τα ελληνικά ομόλογα θα είναι κρίσιμη ως προς τον αντίκτυπο που θα έχει στο κόστος δανεισμού της χώρας. Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι για τον λόγο αυτό ο ΟΔΔΗΧ θα κινηθεί γρήγορα, με νέες εκδόσεις ομολόγων τους πρώτους μήνες της χρονιάς, όσο το πρόγραμμα θα είναι ακόμα ανοικτό. Να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ έχει ήδη αγοράσει ελληνικά ομόλογα ύψους 32 δισ. ευρώ ή 18% του ΑΕΠ της χώρας.

Αν σου άρεσε κάνε