Δεν κάνει πίσω η Τουρκία για τα μειωμένα επιτόκια

Δεν κάνει πίσω η Τουρκία για τα μειωμένα επιτόκια

ΑΓΟΡΕΣ UPD 08:49 Δημιουργία 26/11/21, 08:42
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει μια πολιτική μείωσης επιτοκίων και οι «επιθέσεις χειραγώγησης» στη λίρα, που έχει διολισθήσει σε ιστορικό χαμηλό αυτήν την εβδομάδα, δεν θα έχουν μακροχρόνια επίπτωση, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της χώρας Nureddin Nebati, όπως μεταδίδει το Reuters.

Οι δηλώσεις του προέδρου Recep Tayyip Erdogan που υπεραμύνθηκε την κίνηση της κεντρικής τράπεζας της χώρας να μειώσει το επιτόκιο στο 15% παρά το ότι ο πληθωρισμός κινείται κοντά στο 20%, έστειλαν τη λίρα σε ιστορικό χαμηλό την Τρίτη, στο 13,45 έναντι του δολαρίου. Το τουρκικό νόμισμα έχει «πιάσει» ιστορικό χαμηλό σε 11 συνεχιζόμενες συνεδριάσεις ενώ έχει χάσει έως και 45% της αξίας του φέτος. Το ήμισυ αυτής της απώλειας, μάλιστα, κατεγράφη από την αρχή της προηγούμενης εβδομάδας.

«Πρέπει να αξιολογήσουμε την οικονομία της Τουρκίας από ένα μεγαλύτερο παράθυρο αντί για την στενή προοπτική που λαμβάνει υπ’ όψιν ως βάση μόνο τη συναλλαγματική ισοτιμία», έγραψε ο Nebati στο Twitter. «Υπό τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς, δεν υπάρχει ζήτημα με το να παραμείνει χαμηλότερο του πληθωρισμού το επιτόκιο».

Ο ίδιος σημείωσε πως η μείωση των επιτοκίων θα τονώσει την οικονομία και θα ενισχύσει την απασχόληση και τις εξαγωγές, ενώ ταυτόχρονα θα αντιμετωπίζει και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Είπε πως τα έσοδα που βγαίνουν από την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων θα κατευθυνθούν προς βασικές εισαγωγές, όπως ενέργεια και πρώτες ύλες.

«Οι επιθέσεις χειραγώγησης που εξαπολύονται στην τουρκική λίρα για την πολιτική χαμηλών επιτοκίων δεν θα βλάψουν σοβαρά την οικονομία μας», υποστήριξε. «Αν και υπάρχουν αναταράξεις στην πραγματική οικονομία με την τελευταία επίθεση στη συναλλαγματική ισοτιμία, η οικονομία μας διατηρεί τη δύναμή της», πρόσθεσε.

«Από το 2013, κάθε φορά που προσπαθήσαμε να εφαρμόσουμε δική μας πολιτική χαμηλών επιτοκίων, αντιμετωπίσαμε ισχυρή αντίδραση. Αυτή τη φορά, είμαστε αποφασισμένοι να την υλοποιήσουμε».

Κατά τον ίδιο, η πολιτική μείωσης των επιτοκίων θα βοηθήσει την Τουρκία στην μεταπανδημική περίοδο μέσω «ελκυστικών επενδυτικών ευκαιριών» όπως ο αναπτυσσόμενος τεχνολογικός κλάδος, το ειδικευμένο εργατικό δυναμικό, οι σύγχρονες υποδομές logistics και ο νεαρής ηλικίας πληθυσμός.

«Θα πρότεινα σε όλα τα κόμματα να επανεκτιμήσουν το λάθος της πολιτικής ‘υψηλά επιτόκια, χαμηλός πληθωρισμός’ που μας έχει υπαγορευθεί, ιδιαίτερα για τη χώρα μας, που έχει δομικό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών», είπε.

Αν σου άρεσε κάνε