Κακούργημα η παρασκευή και κατοχή μολότοφ

Κακούργημα η παρασκευή και κατοχή μολότοφ

ΑΓΟΡΕΣ UPD 17:32 Δημιουργία 10/11/21, 17:29
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε κακούργημα μετατρέπεται η κατοχή μολότοφ με τροπολογία η οποία κατατέθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στον Ποινικό Κώδικα. Σύμφωνα με το κείμενο επιβαρυντική θα είναι η τέλεση του αδικήματος κατά τη διάρκεια δημόσιας συνάθροισης με ποινή κάθειρξης μέχρι δέκα έτη.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της ρύθμισης «με την προτεινόμενη διάταξη στην παρ 1 του άρθρου 272 του ΠΚ στα υλικά ή αντικείμενα ιδιαίτερης επικινδυνότητας προστίθενται οι εμπρηστικές ύλες και οι μηχανισμοί.

Στην παρ.2 του άρθρου 272 ΠΚ διευρύνεται ο κακουργηματικός χαρακτήρας στις περιπτώσεις εκείνες που ο δράστης φέρει επικίνδυνες για τον άνθρωπο εκρηκτικές ή εμπρηστικές ύλες, βόμβες ή μηχανισμούς, κατά τη συμμετοχή του σε δημόσιες συναθροίσεις πλήθους ή αν τα ανωτέρω υλικά ή αντικείμενα αφορούν μεγάλη ποσότητα, ανεξαρτήτως αν συντρέχουν παράλληλα οι προϋποθέσεις του εγκλήματος της διατάραξης κοινής ειρήνης».

Όπως ορίζει το κείμενο της τροπολογίας η αλλαγή επέρχεται στο άρθρο 272 του Π.Κ προβλέποντας τα εξής:

1. Όποιος κατασκευάζει, προμηθεύεται ή κατέχει εκρηκτικές ή εμπρηστικές ύλες, βόμβες ή μηχανισμούς, από τις οποίες μπορεί να προκληθεί κίνδυνος για τον άνθρωπο τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών.

2. Η πράξη της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται με κάθειρξη ως δέκα έτη αν ο υπαίτιος την τελεί ενώ συμμετέχει σε δημόσια συνάθροιση πλήθους ή αφορά στην κατοχή μεγάλης ποσότητας των ανωτέρω υλικών ή αντικειμένων

3. Ο δράστης δεν τιμωρείται αν πριν εξεταστεί από τις αρχές παρέδωσε με τη θέλησή του σε αυτές τα πιο πάνω υλικά ή αντικείμενα ή κατέστησε γι αυτές δυνατό να τα αποκτήσουν στην κατοχή τους ή απέτρεψε με άλλο

Αν σου άρεσε κάνε