Γέλεν και Λαγκάρντ δεν πείθουν τις αγορές για... «προσωρινό» ράλι πληθωρισμού

Γέλεν και Λαγκάρντ δεν πείθουν τις αγορές για... «προσωρινό» ράλι πληθωρισμού

ΑΓΟΡΕΣ UPD 14:43 Δημιουργία 29/10/21, 14:39
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν όσον αφορά στις δηλώσεις της για την πορεία του πληθωρισμού, ο οποίος «τρέχει» σε τυφλό ράλι.

Η ίδια εμφανίστηκε εξίσου καθησυχαστική με την επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, κάνοντας λόγο για προσωρινό αποτέλεσμα σοβαρών προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες και εκτιμώντας πως οι αυξήσεις των τιμών θα εξομαλυνθούν στη διάρκεια του 2022, «καθώς οι άνθρωποι θα επιστρέφουν στις δουλειές τους και η ζήτηση θα μετατοπιστεί και πάλι προς τον τομέα των υπηρεσιών».

«Καθώς η ζήτηση μετατοπίζεται και πάλι προς τις υπηρεσίες και η προσφορά έχει μια ευκαιρία για να προσαρμοστεί, πιστεύω πως οι αυξήσεις των τιμών θα εξομαλυνθούν και θα δούμε χαμηλότερους μηνιαίους ρυθμούς πληθωρισμού, πιστεύω, έως το δεύτερο εξάμηνο του 2022», δήλωσε η Γέλεν στο CNN σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο από τη Ρώμη.

Χθες, η επικεφαλής της ΕΚΤ αν και επεσήμανε ότι η διάρκεια του φαινομένου θα είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, εντούτοις προέβλεψε την εξασθένισή του το 2022.

«Μιλήσαμε για πληθωρισμό, πληθωρισμό, πληθωρισμό», σημείωσε η κυρία Λαγκάρντ, σχολιάζοντας τα όσα ειπώθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας, επιμένοντας πάντως ότι πρόκειται για παροδικό φαινόμενο.

«Ο πληθωρισμός ενισχύθηκε 3,4% το Σεπτέμβριο. Αναμένουμε να ενισχυθεί περαιτέρω εντός του έτους. Όμως ενώ η τρέχουσα φάση του ενισχυμένου πληθωρισμού θα διαρκέσει περισσότερο από ότι αναμενόταν αρχικά, εκτιμούμε ότι θα υποχωρήσει κατά τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς», υπογράμμισε η επικεφαλής της ΕΚΤ.

Η πανδημία και η ανάκαμψη είναι ένας λόγος για τον οποίο ενισχύεται ο πληθωρισμός, ενώ ο άλλος σχετίζεται με τις υψηλότερες τιμές στην ενέργεια, εξήγησε.

Σημαντικός παράγοντας είναι και η βάση σύγκρισης, κάτι που οδηγεί σε υψηλότερες μετρήσεις αλλά αναμένεται να υποχωρήσει ως τα τέλη του έτους, συμπλήρωσε.

Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες εφησυχασμού των κυρίων Λαγκάρντ και Γέλεν, οι αγορές δεν πείθονται, με τις αποδόσεις των ευρωομολόγων να δέχονται σήμερα, Παρασκευή εντονότατες πιέσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ενισχύεται 5,6 μονάδες βάσης, στο -0,09%, του αντίστοιχου γαλλικού κινείται ανοδικά κατά 7,1 μονάδες βάσης, στο 0,26%, του 10ετούς ιταλικού κατά 11,7 μονάδες βάσης, στο 1,10%, του αντίστοιχου ισπανικού κατά 8,2 μονάδες βάσης, στο 0,59%, ενώ του 10ετούς ελληνικού ομολόγου ενισχύεται 17,4 μονάδες βάσης και φτάνει στο 1,23%.

Αν σου άρεσε κάνε