Στο 6% ανεβάζει τον πήχη της ανάπτυξης η Fitch

Στο 6% ανεβάζει τον πήχη της ανάπτυξης η Fitch

ΑΓΟΡΕΣ UPD 16:19 Δημιουργία 01/10/21, 16:15
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ανοδικά αναθεωρεί την εκτίμησή της για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ φέτος η Fitch.

Συγκεκριμένα, ο οίκος τοποθετεί τον πήχη της ανάπτυξης στο 6% το 2021.

Η κίνηση αυτή, επισημαίνει, δεν οδηγεί σε μείωση της εκτίμησης για το δημοσιονομικό έλλειμμα αλλά υπονοεί ότι η σχέση χρέους/ΑΕΠ έχει κινηθεί σε χαμηλότερο επίπεδο και ότι η ανάπτυξη θα στηρίξει τη μείωση του ελλείμματος από την επόμενη χρονιά.

Η Fitch περιμένει κάποια αστάθεια στην πορεία της ανάπτυξης στο δεύτερο μισό του έτους και αυτό περιορίζει την ανοδική αναθεώρηση. Οι περιορισμοί στην εφοδιαστική αλυσίδα σε εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας και σε εγχώριους κλάδους που είναι περισσότερο εξαρτημένοι από τα κόστη μπορεί να περιορίσουν την ανάπτυξη. Κάτι ανάλογο μπορεί να συμβεί από μια αύξηση των κρουσμάτων κορoνοϊού.

Ο οίκος πάντως επισημαίνει ότι βλέπει περισσότερη ανοδική δυναμική παρά πτωτική και γι’ αυτό ανεβάζει την εκτίμηση στο 6%. Επισημαίνει δε ότι προς αυτό συνηγορεί το γεγονός πως τα δύο τρίτα του πληθυσμού έχουν εμβολιαστεί, οι δείκτες υψηλής ταχύτητας είναι θετικοί για το τρίτο τρίμηνο και η τουριστική σεζόν φαίνεται να πήγε καλά.

Ωστόσο για το 2022 έχει μειώσει την πρόβλεψη για το ελληνικό ΑΕΠ στο 4% από 5,3%, εξαιτίας λιγότερο θετικού carryover από το 2021. Η ανάκαμψη όμως θα συνεχιστεί καθώς το Ταμείο Ανάπτυξης θα αποκτά μομέντουμ.

Αν και περιμένουμε ότι η ανάπτυξη θα υποχωρήσει στο 3,5% του ΑΕΠ το 2023, θα παραμείνει πολύ πάνω από τη δυνητική μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, εξαιτίας σημαντικού παραγωγικού κενού στην οικονομία, γράφει ο οίκος.

Οι βελτιωμένες προοπτικές για το ΑΕΠ το 2021 δεν μεταφράζονται σε πρόβλεψη για χαμηλότερο δημόσιο έλλειμμα. Αντίθετα, η Fitch εκτιμά ότι θα φτάσει το 10% του ΑΕΠ από 9,5% προηγούμενη πρόβλεψη, εξαιτίας των μεγαλύτερων δαπανών για την οικονομία, η οποία υπερκαλύπτει το όφελος από την υψηλότερη ανάπτυξη. Περιμένει ότι το έλλειμμα θα περιοριστεί στο 3,3% του ΑΕΠ το 2023, καθώς θα αποσύρονται τα μέτρα στήριξης.

Σε ό,τι αφορά το χρέος υπολογίζει ότι έχει κορυφωθεί στο 205,6% του ΑΕΠ το 2020 αντί της προηγούμενης εκτίμησης ότι αυτό θα γίνει το 2021 στο 207% του ΑΕΠ. Προβλέπει ότι θα αρχίσει να περιορίζεται στο 196,2% έως το 2023. Σημειώνει πάντως ότι η χώρα διαθέτει ισχυρό μαξιλάρι ρευστότητας, περί το 18% του ΑΕΠ το 2021.

Τέλος, η Fitch επισημαίνει ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους καταγράφεται σημαντική μείωση στα κόκκινα δάνεια που βρίσκονται στον τραπεζικό τομέα, χάρη στις τιτλοποιήσεις που έγιναν.

Η επόμενη αξιολόγηση της Ελλάδας από τον οίκο είναι προγραμματισμένη για τον Ιανουάριο του 2022. Μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην επιστροφή του λόγου χρέους/ΑΕΠ σε σταθερό πτωτικό μονοπάτι και συνεχιζόμενη βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού στις τράπεζες μπορεί να οδηγήσει σε θετική αξιολόγηση. Αδυναμία μείωσης του λόγου χρέους/ΑΕΠ βραχυπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει σε αρνητική δράση, επισημαίνει.-

Αν σου άρεσε κάνε