Ανοδικά η Wall Street λίγο πριν τις ανακοινώσεις της Fed

Ανοδικά η Wall Street λίγο πριν τις ανακοινώσεις της Fed

ΑΓΟΡΕΣ UPD 17:34 Δημιουργία 22/09/21, 17:31
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε θετικό έδαφος κινούνται οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς λίγο πριν την ανακοίνωση των αποφάσεων της ομοσπονδιακής τράπεζας, με τους επενδυτές να αναμένουν ενδείξεις για το χρονοδιάγραμμα της επικείμενης μείωσης του ρυθμού αγορών ομολόγων της, το λεγόμενο tapering.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κινείται στις 34.114 μονάδες με άνοδο 0,6% ή περίπου 200 μονάδων, ο διευρυμένος S&P 500 ενισχύεται κατά 0,45% κινούμενος στις 4.372 μονάδες, όπως και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq ο οποίος σημειώνει άνοδο 0,2% και διαπραγματεύεται στις 14.776 μονάδες.

Στο επίκεντρο της προσοχής της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας συνεχίζει να βρίσκεται η υπόθεση του γίγαντα του κινεζικού real estate Evergrande, η οποία σήμερα κατέληξε σε συμφωνία με κάποιους από τους ομολογιούχους της για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να κηρύξει στάση πληρωμών, κατευνάζοντας έτσι ένα μέρος από τις ανησυχίες αν και απέχει πολύ ακόμα από το να επιλύσει τα προβλήματά της.

Κυρίαρχο θέμα ωστόσο στην ατζέντα της σημερινής ημέρας είναι οι ανακοινώσεις που θα κάνει η Fed έπειτα από την προγραμματισμένη μηνιαία συνεδρίασή της, ενώ θα δημοσιεύσει επίσης τις εκτιμήσεις των μελών της για σειρά μεγεθών αλλά και τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων της τράπεζας, τα λεγόμενα dot plots.

Σε κάθε περίπτωση, οι αξιωματούχοι της ισχυρότερης κεντρικής τράπεζας του πλανήτη αναμένεται να αποφασίσουν τον οδικό χάρτη του tapering, μια απόφαση η οποία ωστόσο θα ληφθεί σε σημαντικά διαφορετικές συνθήκες από ό,τι την περίοδο που ξεκίνησε να συζητείται εντός της Fed, με τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα να διατηρούνται σε επίμονα υψηλά επίπεδα και την οικονομική ανάπτυξη να εμφανίζει σημάδια επιβράδυνσης, την ώρα που ο πληθωρισμός παραμένει εξαιρετικά πιεστικός.

«Μία ήπια (dovish) Fed ενδέχεται να φέρει σήμερα ράλι ανακούφισης στις αγορές, ωστόσο συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι ο τεράστιος αριθμός αγνώστων παραγόντων συνεχίζει να συνιστά έναν "κόντρα" άνεμο που θα διατηρήσει τη μεταβλητότητα στις αγορές τις επόμενες εβδομάδες, έως ότου υπάρξει περισσότερη σαφήνεια για τη Fed, για τους φόρους, την κρατική χρηματοδότηση και τα κέρδη», αναφέρει χαρακτηριστικά σε σημείωμά του προς τους πελάτες της Sevens Report ο ιδρυτής της, Τομ Έσεϊ.

Από την πλευρά της, η Bespoke Investment Group επισημαίνει ότι τις ημέρες αποφάσεων της Fed η αγορά τείνει να διαπραγματεύεται ανοδικά τις πρώτες ώρες και ακριβώς μετά την ανακοίνωσή τους, αλλά συνήθως υποχωρεί κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων Τύπου του επικεφαλής της Τζερόμ Πάουελ.

Γενικότερα πάντως, οι βασικοί δείκτες έχουμε σημειώσει σημαντικές απώλειες τον Σεπτέμβριο - έναν παραδοσιακά δύσκολο μήνα για τις αγορές. Μέχρι σήμερα ο S&P 500 βρίσκεται στο -3,7% έχοντας σημειώσει ένα -1,7% μόνο στο sell off της Δευτέρας - τη χειρότερη ημερήσια επίδοσή του από τον Μάιο - ενώ οι απώλειες ου Dow Jones βρίσκονται στο 4%.

Αν σου άρεσε κάνε