Ο ανανεωμένος DAX και οι κολοσσοί του

Ο ανανεωμένος DAX και οι κολοσσοί του

ΑΓΟΡΕΣ UPD 07:49 Δημιουργία 21/09/21, 07:30
Αρθρογράφος: Βασίλης Νάνης
ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΑΝΗΣ

Δέκα επιπλέον εταιρείες «πέρασαν» στον DAX τη Δευτέρα, καθώς ο δείκτης του Χρηματιστηρίου στη Φρανκφούρτη προχώρησε στη μεγαλύτερη ανανέωση στην 33χρονη ιστορία του, ως «απάντηση» στην αναταραχή που έχει προκληθεί το τελευταίο διάστημα στη γερμανική οικονομία.

Στη «λίστα» με τις δέκα επιχειρήσεις, φιγουράρουν μεταξύ άλλων ο ευρωπαϊκός κολοσσός αεροδιαστημικής Airbus και η εταιρεία διαδικτυακών αγορών Zalando, που θα μετατρέψουν τον DAX 30 σε DAX40.

Ο δείκτης πέρασε μια ταραχώδη χρονιά το 2020, με τις αναταράξεις να προκαλούνται κυρίως από τα προβλήματα, που αντιμετώπισε ο εθνικός αερομεταφορέας Lufthansa, λόγω της πίεσης που δέχθηκε από την πανδημία του κορονοϊού, καθώς και από την κατάρρευση της εταιρείας πληρωμών Wirecard μετά από αποκαλύψεις για απάτες μεγάλης κλίμακας.

Οι προσθήκες στη λίστα του δείκτη αντικατοπτρίζουν το μεταβαλλόμενο πρόσωπο της γερμανικής οικονομίας, καθώς εντάσσονται σε αυτήν τεχνολογικές εταιρείες, όπως η Zalando και ο προμηθευτής έτοιμων γευμάτων HelloFresh. Και οι δύο έχουν επωφεληθεί από εκείνους, που έμειναν περισσότερο στο σπίτι λόγω της πανδημίας, αγόραζαν ρούχα στο διαδίκτυο και έκαναν διαδικτυακές παραγγελίες για τρόφιμα.

Οι νεοεισερχόμενοι κάνουν το DAX «πιο ελκυστικό», δήλωσε ο Norbert Kuhn από το γερμανικό Ινστιτούτο Stock (DAI), το οποίο εκπροσωπεί τους συμμετέχοντες στο Χρηματιστήριο.

Ορισμένες εταιρείες του DAX «ιδρύθηκαν τον προηγούμενο αιώνα», πρόσθεσε ο ίδιος, τονίζοντας ότι οι νεότερες εταιρείες θα δώσουν στον δείκτη μεγαλύτερη «ορμή» στο μέλλον.

Μέχρι στιγμής η λειτουργία του δείκτη «ακολουθούσε τα διεθνή πρότυπα» με μια ευρεία λίστα εταιρειών, που αντανακλούσαν το γερμανικό εταιρικό τοπίο, αλλά οι προσθήκες ήταν επιβεβλημένες, καθώς η «ανάπτυξη των αυτοκινητοβιομηχανιών και των χημικών εταιρειών μειώνεται», είπε ο Kuhn.

Μερικά από τα νέα ονόματα είναι, πάντως, γνωστά, συμπεριλαμβανομένης της Porsche SE, η οποία κατέχει μεγάλο μερίδιο στον κορυφαίο γερμανικό όμιλο αυτοκινήτων Volkswagen. Ομοίως, η Siemens Healthineers ενώνεται με τη μητρική εταιρεία Siemens και την spin-off Siemens Energy.

Υπενθυμίζεται ότι ο DAX υπέστη σοβαρό πλήγμα πέρυσι, καθώς ο πάροχος ψηφιακών πληρωμών Wirecard παραδέχτηκε ότι υπήρχε τρύπα 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ στους λογαριασμούς του.

Η Wirecard κατέθεσε αίτηση αφερεγγυότητας, τα στελέχη συνελήφθησαν και η τιμή της μετοχής της έπεσε κατά 98%, αποτελώντας το πρώτο «χαρτί» εισηγμένης στο DAX, που απέτυχε.

Κατά τη διάρκεια της επέκτασης θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες για την καλύτερη ρύθμιση της εισόδου στο DAX, με στόχο την αποφυγή ενός άλλου τέτοιου επιζήμιου σκανδάλου. Συγκεκριμένα, όλες οι εταιρείες που ελπίζουν να ενταχθούν στην ελίτ, θα πρέπει να επιδείξουν λειτουργικό κέρδος τα τελευταία δύο χρόνια - μια δοκιμασία που δεν θα είχαν περάσει όλα τα σημερινά μέλη, εάν οι κανόνες ίσχυαν αναδρομικά.

Αν σου άρεσε κάνε