«Κατρακύλα» και στη Wall Street με φόντο την κατάρρευση της Evergrande

ΑΓΟΡΕΣ UPD 17:41 Δημιουργία 20/09/21, 17:38
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Με απώλειες που ξεπερνούν τις 400 μονάδες για τον Dow Jones άνοιξε την εβδομάδα η αμερικανική αγορά, εν μέσω διεθνούς ξεπουλήματος που έχει πυροδοτήσει η κατάρρευση της μετοχής του γίγαντα των ακινήτων στην Κίνα της Evergrande, την ώρα που εντείνονται οι ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης με φόντο τον επίμονα υψηλό αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού και τις προθέσεις των κεντρικών τραπεζών να περιορίσουν την υποστηρικτική πολιτική τους.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κινείται με απώλειες 1,3% στις 34.135 μονάδες, ο διευρυμένος S&P 500 υποχωρεί κατά 1,4% κινούμενος στις 4.371 μονάδες, όπως και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq που σημειώνει πτώση 1,6% και βρίσκεται στις 14.807 μονάδες.

Το επιφυλακτικό κλίμα που επικρατεί παγκοσμίως στο σύνολο σχεδόν του Σεπτεμβρίου επιδεινώθηκε έντονα σήμερα μετά τις βαριές απώλειες άνω του 10% που σημείωσε ο τίτλος της Evergrande, παρασύροντας σε βουτιά τον δείκτη Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ.

Οι επενδυτές δείχνουν έντονη νευρικότητα φοβούμενοι τη «μετάδοση» παγκοσμίως των κλυδωνισμών που έχει φέρει στις ασιατικές αγορές το ενδεχόμενο κατάρρευσης του κολοσσού της αγοράς ακινήτων της Κίνα, η οποία εμφανίζεται να αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της με αναλυτές να κάνουν λόγο για μια χρεοκοπία που ενδέχεται να εκτροχιάσει στο σύνολό της την κινεζική οικονομία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι από την αρχή του έτους η μετοχή της Evergrande έχει χάσει το 80% της αξίας της, ενώ μόνο σήμερα όπως προαναφέρθηκε πραγματοποίησε βουτιά 10%.

Και αυτό λίγο πριν ξεκινήσει η διήμερη συνεδρίαση της Fed, κατά την οποία η ισχυρότερη κεντρική τράπεζα του πλανήτη αναμένεται να οριστικοποιήσει το σταδιακό περιορισμό του μηνιαίου ρυθμού αγορών ομολόγων της, το λεγόμενο tapering, παρόλο που εκτιμάται ότι η σχετική ανακοίνωση δεν πρόκειται να γίνει μέχρι τον Νοέμβρη ή ακόμα και τον Δεκέμβρη.

«Το τείχος των ανησυχιών υψώνεται ολοένα και περισσότερο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της CFRA Research, Σαμ Στόβαλ.

«Στον επίμονα αυξανόμενο αριθμό των κρουσμάτων στις ΗΠΑ, την απειλή του tapering και στο ενδεχόμενο μικρότερης των εκτιμήσεων ανάπτυξης, πλέον προστέθηκαν και οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα μια μια χρεοκοπία της Evergrande», εξηγεί ο ίδιος.

Σημειώνεται ότι αναλυτές της Morgan Stanley αναφέρουν ότι αναμένουν μια διόρθωση της τάξεως του 10% στον διευρυμένο δείκτη της αμερικανικής αγοράς τον S&P 500 από τη στιγμή που η Fed θα ανακοινώσει το tapering, προσθέτοντας ότι το μέγεθος ενδέχεται να διευρυνθεί έως και το 20% αν συνυπάρξουν σημάδια επιβράδυνσης της οικονομίας.

Παράλληλα, ο δείκτης μεταβλητότητας VIX, ο λεγόμενος «δείκτης φόβου» της Wall Street, έφτασε σήμερα στο υψηλότερο επίπεδό του κατά τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Σε αυτό το κλίμα οι μεγαλύτερες απώλειες εντοπίζονται σήμερα στους κλάδους των τραπεζών και της ενέργειας, με τις JPMorgan Chase και Goldman Sachs να υποχωρούν κατά 2,25% και 3% αντίστοιχα, την ώρα που η μετοχή της Chevron χάνει 1,9%, η Dow Inc υποχωρεί κατά 1,7%, ενώ το μεγαλύτερο «βαρίδι» στον Dow Jones είναι η Caterpillar με βουτιά 4%.

Παρόμοια είναι οι εικόνα και στις δεικτοβαρείς μετοχές της τεχνολογίας, με την Apple στο -1,7%, τη Microsoft στο -1%, την Alphabet στο -2,2%, την Amazon στο -1,9% και την Tesla να πραγματοποιεί βουτιά 3,4%.


Αν σου άρεσε κάνε