Ευρωαγορές: Με το αριστερό η έναρξη της εβδομάδας - «Βουτιά» πάνω από 1%

Ευρωαγορές: Με το αριστερό η έναρξη της εβδομάδας - «Βουτιά» πάνω από 1%

ΑΓΟΡΕΣ UPD 10:51 Δημιουργία 20/09/21, 10:45
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

«Βουτιά» πάνω από 1% καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές στο ξεκίνημα της εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές διακατέχονται από επιφυλακτικότητα ενόψει της συνεδρίασης της Fed εντός των ημερών, με το βλέμμα να στρέφεται στην πορεία των μηνιαίων αγορών ομολόγων και άλλων περιουσιακών στοιχείων.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν με χαμηλότερο των εκτιμήσεων ρυθμό, δίνοντας ώθηση στις εκτιμήσεις ότι η Fed θα μπορούσε να καθυστερήσει την απόσυρση της νομισματικής στήριξης.

Οι αναλυτές δεν αποκλείουν η κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να δώσει την επόμενη εβδομάδα ένα αρχικό χρονοδιάγραμμα για την πορεία που θα ακολουθήσει για τη σταδιακή μείωση των αγορών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει για την τόνωση της ανάπτυξης.

Ο πρόεδρος της Fed Τζέρομ Πάουελ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης. Ο ίδιος έχει δηλώσει πρόσφατα ότι το tapering θα μπορούσε να ξεκινήσει φέτος, αλλά οι επενδυτές περιμένουν περισσότερες διευκρινίσεις για τη στάση που θα κρατήσει η Fed.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χάνει 1,38% στις 455 μονάδες.

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 1,63% στις 15.220 μονάδες, σε μια συνεδρίαση όπου ο γερμανικός δείκτης γυρίζει σελίδα αφού στις 30 επιχειρήσεις που τον απαρτίζουν προστίθενται από σήμερα άλλες 10, οι οποίες ως τώρα παρέμεναν στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης MDax. Πρόκειται για τις Airbus, Zalando, Siemens Healthcare, Hellofresh, Symrise, Sartorius, Porsche Automobil Holding, Brenntag, Puma και Quiagen. Κύριο κριτήριο επιλογής για την "προαγωγή" μίας επιχείρησης στον DAX ήταν η κεφαλαιακή διάρθρωση στις τελευταίες 20 συνεδριάσεις του Αυγούστου. Ένα δεύτερο σημαντικό κριτήριο- απαραίτητο πλέον μετά το σκάνδαλο Wirecard- είναι ότι η ενδιαφερόμενη εταιρία πρέπει να καταγράφει κέρδη.

Ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει απώλειες της τάξης του 1,6% κοντά στις 6.460 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 0,91% 6.900 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB διολισθαίνει κατά 1,55% λίγο πάνω από τις 25.300μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 χάνει 1,36% πέριξ των 8.650 μονάδων.

Αν σου άρεσε κάνε