«Σταυρόλεξο» για δυνατούς λύτες η απόφαση της ΕΚΤ για το PEPP

«Σταυρόλεξο» για δυνατούς λύτες η απόφαση της ΕΚΤ για το PEPP

ΑΓΟΡΕΣ UPD 10:34 Δημιουργία 09/09/21, 10:16
Αρθρογράφος: Βασίλης Νάνης
ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΑΝΗΣ

Στη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη στρέφονται τα βλέμματα όλων των αγορών, εν μέσω συνεχιζόμενης πανδημίας κι ενίσχυσης του πληθωρισμού.

Αρκετοί είναι εκείνοι, εντός και εκτός της τράπεζας, που πιστεύουν ότι είναι καιρός η ΕΚΤ να περιορίσει τη νομισματική της βοήθεια, καθώς τα προβλήματα που υπάρχουν στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού, οδηγούν υψηλότερα τις τιμές όλων των ειδών αγαθών.

Η αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία της πανδημίας διατηρείται. Όσον αφορά τη χώρα μας, οι επενδυτές αναμένουν την Πέμπτη η ΕΚΤ να καθορίσει τον ρυθμό, με τον οποίον θα κινηθεί το γνωστό έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, PΕΡΡ, (όπου έχουν ενταχθεί και τα ελληνικά ομόλογα) κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το τέλος Ιουλίου η ΕΚΤ είχε αγοράσει μέσω του σχετικού προγράμματος ομόλογα ονομαστικής αξίας 1,27 τρισ. ευρώ, διαθέτοντας έτσι το70% του συνολικό προϋπολογισμού του ΡΕΡΡ, ο οποίος ανέρχεται στα 1,8τρισ. ευρώ.

Η ονομαστική αξία των ελληνικών ομολόγων που έχει αγοράσει η ΕΚΤ ανέρχεται σε 29,4 δισ. ευρώ, όσα περίπου έχει αντλήσει η Ελλάδα από τις αγορές από τον Ιούλιο του 2019 έως σήμερα.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου αναφερόμενος στο ζήτημα, σημείωσε ότι οι αγορές έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην πολιτική της κυβέρνησης, την οικονομία και τις προοπτικές της χώρας, με τα αποτελέσματα της πρόσφατης, ταυτόχρονης έκδοσης 5ετούς και 30ετούς ομολόγου.

Η έκδοση του 5ετούς ομολόγου έγινε με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο 0,020%, που αποτελεί νέο ιστορικό χαμηλό και η αντίστοιχη του 30ετούς ομολόγου με επιτόκιο 1,675%, χαμηλότερο από την έκδοση του Μαρτίου.

«Ενώ η ΕΚΤ μπορεί να μετριάσει τον ρυθμό των αγορών περιουσιακών στοιχείων έκτακτης ανάγκης σε μέτρια επίπεδα (το τέταρτο τρίμηνο), δεν αναμένουμε από την τράπεζα να ανακοινώσει πότε και πως θα καταργήσει σταδιακά το μεγάλο πρόγραμμα «Πανδημικές αγορές έκτακτης ανάγκης »(PEPP) και αν και σε ποιο βαθμό θα μεταβάλλει το Πρόγραμμα Αγοράς Περιουσιακών Στοιχείων (APP) και θα το κάνει πιο ευέλικτο», ανέφερε σε ερευνητικό σημείωμα ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank.

«Αυτές οι βασικές αποφάσεις, οι οποίες πρόκειται να είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενες, πιθανότατα θα αναβληθούν για τη συνάντηση του Δεκεμβρίου», πρόσθεσε.

Σε υψηλό δεκαετίας ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

Στο μεταξύ, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη σημείωσε υψηλό δεκαετίας με 3% τον Αύγουστο, ενώ το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν το δεύτερο τρίμηνο συνέχισε την ανοδική του πορεία με κέρδη 2%.

Αυτές οι εξελίξεις μπορεί να ωθήσουν την ΕΚΤ να αναβαθμίσει τις προβλέψεις της σχετικά με την ανάπτυξη, όπως πρόσφατα υπαινίχθηκε ο αντιπρόεδρος, Λουίς ντε Γκίντος. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα αμφιβολίες στην αγορά.

«Κοιτάζοντας προς το μέλλον δεν είναι σαφές πόσο πιο θετικά μπορεί να εξελιχθούν τα πράγματα εν μέσω παρατεταμένων ανησυχιών για την παραλλαγή Δέλτα, την κινεζική επιβράδυνση, τη μείωση της Fed ή τα σημεία συμφόρησης της προσφοράς», δήλωσε ο Frederik Ducrozet, παρατηρητής της ΕΚΤ που εργάζεται για την Pictet Wealth Management, σε ερευνητικό του σημείωμα.

Αν σου άρεσε κάνε