«Φρένο» στις αγορές ομολόγων από ΕΚΤ

«Φρένο» στις αγορές ομολόγων από ΕΚΤ

ΑΓΟΡΕΣ UPD 10:08 Δημιουργία 03/09/21, 09:45
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε επιβράδυνση των αγορών ομολόγων όσον αφορά το έκτακτο πρόγραμμα PEPP αναμένεται να προχωρήσει η ΕΚΤ το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με δημοσκόπηση αναλυτών στο Bloomberg.

Οι αναλυτές προβλέπουν ότι η Τράπεζα δεν θα εξαντλήσει το σύνολο των 1,85 τρισ. ευρώ, που προβλέπει το πρόγραμμα πριν το τέλος του το επόμενο έτος.

Το βελτιωμένο οικονομικό outlook της Ευρωζώνης θα επιτρέψει στους αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας να μειώσουν το ρυθμό των αγορών από τα 80 δισ. ευρώ το μήνα τον Σεπτέμβριο σε περίπου 50 δισ. ευρώ τον Μάρτιο, αναφέρουν οι αναλυτές. Μια απόφαση για τον τερματισμό του προγράμματος τον επόμενο Μάρτιο, όπως είναι σχεδιασμένο, αναμένεται στο τέλος του έτους.

«Μια απόφαση για τον τερματισμό του PEPP θα ήταν πρόωρη, ωστόσο η μείωση των μηνιαίων αγορών είναι λογική – ιδίως με την βελτίωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών από τον Ιούνιο», σχολιάζει στο Bloomberg ο Joerg Angele, senior economist της Bantleon Bank AG.

Μια επιβράδυνση των αγορών στο PEPP, όπως εκτιμούν οι αναλυτές στη δημοσκόπηση του Bloomberg, αναμένται να αφήσει περίπου 70 δισ. ευρώ αχρησιμοποίητα από το συνολικό ποσό των 1,85 τρισ. ευρώ που προβλέπει το πρόγραμμα. Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ έχει αναφέρει πολλές φορές ότι η κεντρική τράπεζα ενδεχομένως να μην χρησιμοποιήσει το συνολικό ποσό στο ακέραιο.

«Η πιο εύκολη επιλογή για την ΕΚΤ θα ήταν να συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα μέσω του PEPP με 'σημαντικά υψηλότερο ρυθμό' μέχρι το τέλος του έτους», αναφέρουν οι αναλυτές του Bloomberg. «Η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να ξεκινήσει να μειώνει [τις αγορές] τον Ιανουάριο και μετά τη λήξη του προγράμματος, τον Μάρτιο, το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP) θα μπορούσε να αναλάβει να σηκώσει το βάρος», προσθέτουν.

Αν σου άρεσε κάνε