Άλμα στο Τόκιο

Άλμα στο Τόκιο

ΑΓΟΡΕΣ UPD 09:58 Δημιουργία 03/09/21, 09:30
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε μεικτό έδαφος κινούνται οι ασιατικές αγορές, εν αναμονή των κρίσιμων στοιχείων που θα ανακοινωθούν σήμερα στις ΗΠΑ για την πορεία της απασχόλησης.

Μια αδύναμη μέτρηση στις νέες θέσεις εργασίας για τον Αύγουστο θα μπορούσε να πείσει την αμερικανική Federal Reserve να καθυστερήσει την απόφαση της για τη συρρίκνωση των αγορών στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει για την τόνωση της ανάπτυξης.

Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν πλέον ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα ανακοινώσει το Νοέμβριο την απόφαση της για μείωση των αγορών από τα υφιστάμενα επίπεδα των 120 δισ. δολ. το μήνα, με την προϋπόθεση να μην διαπιστώσει επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού.

Οι αναλυτές περιμένουν τα στοιχεία που θα ανακοινώσει σήμερα το υπουργείο Εργασίας να δείξουν ότι η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε 750.000 θέσεις εργασίας τον προηγούμενο μήνα, οδηγώντας σε περαιτέρω μείωση την ανεργία στο 5,2%.

Στο ταμπλό ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 σημειώνει άλμα 2,05% στον απόηχο της ανακοίνωσης του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα ότι δεν θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στην ηγεσία του κόμματος και της κυβέρνησης.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός εξήγησε πως η προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας απαιτεί "τεράστια" ενέργεια και γι’ αυτό αποφάσισε να μην διεκδικήσει την επανεκλογή του.

Το ράλι των ιαπωνικών μετοχών έρχεται εν μέσω αισιοδοξίας ότι ο διάδοχος του Σούγκα θα αυξήσει τις δημοσιονομικές δαπάνες για την αντιμετώπιηση της πανδημίας. Ο μοναδικός αντίπαλος του Σούγκα για την ηγεσία του κόμματος προς το παρόν είναι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Φούμιο Κισίντα, ο οποίος έχει δεσμευτεί να ξοδέψει περισσότερα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Πιο αναλυτικά, στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng χάνει 0,7%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite κινείται με απώλειες 0,4%.

Στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi σημειώνει άνοδο 0,7%, ενώ κέρδη 0,7% καταγράφει και ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία. Κέρδη σημειώνουν και οι δείκτες σε Ταϊβάν και Ινδονησία.


Αν σου άρεσε κάνε