«Σήμα» Πάουελ για έναρξη tapering εντός του έτους

«Σήμα» Πάουελ για έναρξη tapering εντός του έτους

ΑΓΟΡΕΣ UPD 17:54 Δημιουργία 27/08/21, 17:45
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

«Παράθυρο» σε έναρξη tapering - μείωση αγορών ομολόγων - εντός του έτους άνοιξε ο επικεφαλής της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ κατά την ομιλία του στο συμπόσιο του Jackson Hole.

Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε ότι ενδεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων είναι ακόμη μακριά.

Ο Πάουλε επεσήμανε ότι η αμερικανική οικονομία έχει φτάσει σε σημείο, όπου δεν χρειάζεται τόσο μεγάλη στήριξη, ενώ υπογράμμισε ότι στη συνεδρίαση της Federal Reserve τον Ιούλιο, θεωρούσε ότι ήταν σωστό να ξεκινήσει το tapering εντός του έτους.

Ωστόσο, από τον Ιούλιο υπάρχει καλύτερη εικόνα στην αγορά εργασίας αλλά και η περαιτέρω εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού. «Θα εξετάσουμε προσεκτικά τα νέα μακροοικονομικά στοιχεία και τα ρίσκα καθώς θα εξελίσσονται το προσεχές διάστημα», τόνισε.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι επίκεινται και αυξήσεις επιτοκίων. "Η χρονική στιγμή και ο ρυθμός της επικείμενης μείωσης στις αγορές ομολόγων δεν στέλνει σινιάλο και για τη χρονική στιγμή μιας αύξησης επιτοκίων», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι για μια τέτοια κίνηση, «η Federal Reserve θα πραγματοποιήσει μια διαφορετική και πολύ πιο αυστηρή έρευνα».

Επίσης, σημείωσε ότι ακόμα και μετά τη λήξη του προγράμματος αγορών ομολόγων, η διατήρηση στα χαρτοφυλάκια της Fed αυξημένης ποσότητας τίτλων μακροπρόθεσμης ωρίμανσης θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης.

Ακόμη, όπως ανέφερε ο πληθωρισμός παραμένει κοντά στο στόχο του 2%. «Έχουμε πολύ έδαφος να καλύψουμε για να φθάσουμε στα ανώτατα επίπεδα εργασίας», που αποτελεί και το δεύτερο στόχο της κεντρικής τράπεζας, προτού προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων.

Ο Πάουελ δήλωσε αισιόδοξος για την οικονομία, τονίζοντας ότι αναμένει «ισχυρή παραγωγή νέων θέσεων εργασίας το προσεχές διάστημα».

Αν σου άρεσε κάνε