Μεικτά πρόσημα στην Ασία με το βλέμμα στα κινεζικά μάκρο

Μεικτά πρόσημα στην Ασία με το βλέμμα στα κινεζικά μάκρο

ΑΓΟΡΕΣ UPD 10:12 Δημιουργία 15/07/21, 09:30
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε μεικτό έδαφος κινούνται οι ασιατικές αγορές στη συνεδρίαση της Πέμπτης, με τους επενδυτές να στρέφουν το ενδιαφέρον τους στην οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα.

Πιο αναλυτικά, στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shanghai composite σημειώνει κέρδη 0,95% και ο Shenzhen component προσθέτει 0,42%, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ενισχύεται σε ποσοστό 1,20%.

Σημειώνεται πως η οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα επιβραδύνθηκε στο -εξίσου ισχυρό- 7,9% στο τρίμηνο μέχρι τον Ιούνιο, έναντι του προηγουμένου έτους, καθώς μετριάστηκε η ανάκαμψη από τον κορονοϊό.

Η ανάπτυξη ήταν χαμηλότερη από το εκρηκτικό 18,3% του προηγουμένου τριμήνου, το οποίο ωστόσο ήταν ενισχυμένο εξαιτίας της χαμηλότερης σύγκρισης των αρχών του 2020, όταν η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως έκλεισε τα εργοστάσια της, τα καταστήματα και τα γραφεία, για την καταπολέμηση του κορονοϊού.

Η ανάπτυξη σε τριμηνιαία βάση διαμορφώθηκε στο 1,3%, αντανακλώντας την επιστροφή στο φυσιολογικό για τις εργοστασιακές δραστηριότητες και τις καταναλωτικές δαπάνες, καθώς τα προγράμματα τόνωσης της οικονομίας και η εύκολη πίστωση, σταδιακά αποσύρονται.

Στο μεταξύ, οι λιανικές πωλήσεις τον Ιούνιο σημείωσαν άνοδο 12,1% σε σχέση με πέρυσι, πάνω από τις προσδοκίες των αναλυτών για αύξηση 11%, σύμφωνα με το Reuters.

Ακόμη, η κινεζική βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 8,3% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, έναντι των προσδοκιών των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters για αύξηση 7,8%.

Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei 225 υποχώρησε 1,21% ενώ στη Νότια Κορέα ο Kospi κερδίζει 0,62%.

Τέλος, ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έχασε 0,26%. Σημειώνεται πως το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας στην Αυστραλία μειώθηκε στο 4,9% τον Ιούνιο, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η στατιστική υπηρεσία της χώρας, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις σε δημοσκόπηση του Reuters για πτώση 5% και χαμηλότερα από το 5,1% του Μαΐου.

Αν σου άρεσε κάνε