Θετικό σινιάλο από Fitch

Θετικό σινιάλο από Fitch

ΑΓΟΡΕΣ UPD 08:23 Δημιουργία 15/07/21, 08:00
Αρθρογράφος: Βασίλης Νάνης
ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΑΝΗΣ

Καλά νέα για την ελληνική οικονομία βλέπει η Citigroup, σχετικά με την επικείμενη αξιολόγησή της από την Fitch, η οποία αναμένεται την Παρασκευή.

Αν και αυτή τη στιγμή η Ελλάδα βαθμολογείται με "BB" γεγονός που φαίνεται πολύ δύσκολο να αλλάξει με τις παρούσες συνθήκες, εντούτοις σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η Citigroup, είναι αρκετά πιθανό οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας να αναβαθμιστούν από σταθερές σε θετικές.

Αυτό σημαίνει πως, εάν βέβαια ξεπεραστούν οι διάφοροι σκόπελοι που συνεχώς προκύπτουν υπό το καθεστώς που βιώνουμε λόγω της πανδημίας, όπως η μετάλλαξη Δέλτα, η οικονομία της χώρας μας θα μπορέσει να «σκαρφαλώσει» σε υψηλότερη βαθμίδα στο μέλλον.

Συνήθως μια τέτοια διαδικασία απαιτεί 12 έως 18 μήνες, οπότε είναι πιθανό η ελληνική οικονομία να πετύχει την αναβάθμιση της μέσα στο 2022.Σύμφωνα με τη Cigroup στους θετικούς παράγοντες σχετικά με την αξιολόγηση συγκαταλέγονται ο χαμηλότερος από τον αναμενόμενο αντίκτυπος της πανδημίας στο ΑΕΠ, το χαμηλό κόστος δανεισμού και η πολύ ισχυρή στήριξη που θα δεχτεί η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Βέβαια, όσον αφορά τοντελευταίο παράγοντα ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται η απορρόφηση των πόρων που θα λάβει η χώρα μας, τομέας στον οποίο δεν έχει διακριθεί στο παρελθόν.

Από την άλλη πλευρά, στα αρνητικά στοιχεία περιλαμβάνονται τα υψηλότερα τραπεζικά NPLs από τον μέσο όρο της ΕΕ και η υψηλή επιβάρυνση του χρέους. Σε πρόσφατη συνέντευξη του, σχετικά με την επικείμενη αξιολόγηση της 16ης Ιουλίου, ο αναλυτής της Fitch Rangs, Alex Muscatelli, είχε σταθεί στην ανάγκη παροχής περισσότερων πιστώσεων στον ιδιωτικό τομέα αλλά και στη βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων που έχουν εγγράψει οι συστημικές τράπεζες στους ισολογισμούς τους, καθώς έτσι η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να οδηγηθεί σε θετική αναθεώρηση της αξιολόγησης της.

Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό ότι ο ρόλος των μη εξυπηρετούμενων δανείων για την πορεία της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας είναι κομβικός. Εάν οι τράπεζες μας μπορέσουν να τα «ξεφορτωθούν» τότε οι προοπτικές γίνονται αυτομάτως ευνοϊκότερες

Αν σου άρεσε κάνε