BNP Paribas: Ανάπτυξη 6% το 2022 με «όχημα» τις εξαγωγές

BNP Paribas: Ανάπτυξη 6% το 2022 με «όχημα» τις εξαγωγές

ΑΓΟΡΕΣ UPD 17:00 Δημιουργία 08/07/21, 16:55
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ανάπτυξη 4,1% για φέτος και 6% το 2022, με «όχημα» τις εξαγωγές «βλέπει» η BNP Paribas για την Ελλάδα, εγείροντας ωστόσο ερωτηματικό για την πορεία του τουρισμού.

Η γαλλική επενδυτική τράπεζα τονίζει ότι η ελληνική οικονομία επέδειξε ισχυρή ανθεκτικότητα κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου του 2021, όταν το ΑΕΠ αναπτύχθηκε μ’ έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς (+4,4%) ανάμεσα στα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης σε επίπεδο τριμήνου (-2,3% σε ετήσιο επίπεδο).

Όπως εξηγεί, αυτό συνιστά αποτέλεσμα της σημαντικής αύξησης των εξαγωγών προϊόντων.

Ωστόσο, προειδοποιεί ότι η διασπορά της παραλλαγής Δέλτα στην Ευρώπη αντανακλά έναν σημαντικό κίνδυνο για την ανάκαμψη του ελληνικού τουριστικού κλάδου, ο οποίος είναι απαραίτητος για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης τους επόμενους μήνες.

Υπό αυτό το πρίσμα, σημειώνει η BNP Paribas, η αγορά εργασίας επιδεικνύει μια συνεχιζόμενη μεταβλητότητα, με την ανεργία να σκαρφαλώνει στο 16,3% το α’ τρίμηνο του 2021 και τον αριθμό των ανενεργών εργαζόμενων (μη αναζητούντες εργασία) να καταγράφει αξιοσημείωτη αύξηση, εξαιτίας και του μεγάλου αριθμού όσων είχαν τεθεί σε καθεστώς προσωρινής ανεργίας.

Η τόνωση της απασχόλησης και η μείωση της ανεργίας παραμένουν οι βασικές προκλήσεις της Ελλάδας, η οποία σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συνεχίσει να ωφελείται βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα από τους ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης, χάρη στην στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Αν σου άρεσε κάνε