Αμφίβολο το μέλλον του ΟΠΕΚ

Αμφίβολο το μέλλον του ΟΠΕΚ

ΑΓΟΡΕΣ UPD 15:13 Δημιουργία 06/07/21, 14:31
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σε βαθιά κρίση φαίνεται πως εισέρχεται ο ΟΠΕΚ, καθώς η κλιμακούμενη αντιπαράθεση μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων θέτει σε αμφιβολία το μέλλον της ενεργειακής συμμαχίας.

Μετά και το άδοξο τέλος της σύσκεψης της προηγούμενης Δευτέρας, στην οποία συμμετείχαν τόσο οι εταίροι του ΟΠΕΚ όσο και άλλες σημαντικές πετρελαιοπαραγωγικές χώρες, όπου δεν επετεύχθη καμία συμφωνία σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθηθεί στο ζήτημα της παραγωγής οι σχέσεις μεταξύ των χωρών δείχνουν να δυσχεραίνουν. Τρανταχτή απόδειξη το γεγονός ότι δεν ορίστηκε καμία ημερομηνία για τη συνέχιση των συζητήσεων.

Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει επιτευχθεί καμία συμφωνία μέχρι στιγμής για την αύξηση της παραγωγής του αργού μετά τα τέλη Ιουλίου, αφήνοντας τις αγορές πετρελαίου σε κατάσταση αδράνειας, καθώς η παγκόσμια ζήτηση καυσίμων ανακάμπτει μετά την τεράστια πτώση της ζήτησης λόγω της πανδημίας.

«Ο ΟΠΕΚ+ περνάει τη σοβαρότερη κρίση μετά τον πόλεμο τιμών μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας το περασμένο έτος», ανέφερε σε ανακοίνωση η Helima Croft, επικεφαλής παγκόσμιας στρατηγικής για τα εμπορεύματα της RBC Capital Markets.

«Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνομιλίες πίσω από τα φώτα συνεχίζονται, αλλά οι ερωτήσεις σχετικά με το εάν τα Η.Α.Ε θα παραμείνουν στον ΟΠΕΚ αναμένεται να αυξηθούν τις επόμενες ημέρες» συμπλήρωσε.

Η αντιπαράθεση μεταξύ Η.Α.Ε- Σαουδικής Αραβίας μοιάζει, σύμφωνα με τους διεθνείς αναλυτές, να αγγίζει περισσότερους τομείς από την πετρελαϊκή πολιτική, ανέφερε η Croft, με το Αμπού Ντάμπι «να έχει πρόθεση να βγει έξω από τη σκιά της Σαουδικής Αραβίας και να σχεδιάσει τη δική του πορεία σε θέματα παγκόσμιας πολιτικής».

Αν σου άρεσε κάνε