Μικρές απώλειες για τις ευρωαγορές- Άλμα για τον κλάδο των υπηρεσιών

Μικρές απώλειες για τις ευρωαγορές- Άλμα για τον κλάδο των υπηρεσιών

ΑΓΟΡΕΣ UPD 15:23 Δημιουργία 03/06/21, 14:59
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Μικρές απώλειες κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη με τους αναλυτές να θεωρούν ότι οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή των στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ που πρόκειται να ανακοινωθούν.

Αναλυτικότερα, όσον αφορά το ταμπλό, ο ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί σε ποσοστό 0,2% στις 450,39 μονάδες, την ίδια ώρα που ο γερμανικός DAX χάνει 0,2%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί επίσης κατά 0,2%. Πτώση σημειώνει και ο βρετανικός FTSE 100, της τάξεως μάλιστα του 0,7%. Μικρές απώλειες και νοτιότερα, με τον ιταλικό FTSE MIB να υποχωρεί κατά 0,1% και τον ισπανικό IBEX 35 κατά 0,2%.
Αντιθέτως, θετικά ήταν τα στοιχεία που παρουσίασε η IHS Markit και καταδεικνύουν ότι η ανάκαμψη του κλάδου των υπηρεσιών στην Ευρώπη συνεχίστηκε και τον Μάιο, ενισχύοντας κι άλλο την ευρύτερη οικονομική δραστηριότητα της Ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, η επιτάχυνση των εμβολιαστικών προγραμμάτων σε όλη την περιοχή και η μείωση των καταγεγραμμένων ημερήσιων κρουσμάτων επέτρεψε στις κυβερνήσεις να άρουν κάποια μέτρα που επέβαλαν για να σταματήσουν την εξάπλωση του ιού.

Αυτό σήμαινε ότι ο τελικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI), τον οποίο καταρτίζει η IHS Markit και θεωρείται καλό βαρόμετρο για την πορεία της οικονομίας, σημείωσε άλμα στις 57,1 μονάδες τον περασμένο μήνα από τις 53,8 του Απριλίου, το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2018.

Η τελική τιμή του Μαΐου ήταν υψηλότερη από την αρχική των 56,9 μονάδων και άνετα υψηλότερα από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Ο δείκτης που καλύπτει τον τομέα υπηρεσιών ανήλθε σε υψηλό σχεδόν τριετίας στις 55,2 από τις 50,5 μονάδες, και οριακά υψηλότερα από τις 55,1 που ήταν η αρχική εκτίμηση.

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης που συνδυάζει τον κλάδο των υπηρεσιών και τις υπηρεσίες σκαρφάλωσε στις 57,1 μονάδες από 53,8 μονάδες τον Απρίλιο, συμπληρώνοντας τρεις διαδοχικούς μήνες επέκτασης. Η τελευταία μέτρηση είναι η υψηλότερη από το Φεβρουάριο του 2018.

Αν σου άρεσε κάνε