«Καμπανάκι» ΕΚΤ για χρεοκοπίες μετά τα μέτρα στήριξης

«Καμπανάκι» ΕΚΤ για χρεοκοπίες μετά τα μέτρα στήριξης

ΑΓΟΡΕΣ UPD 15:48 Δημιουργία 19/05/21, 15:29
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στην τελευταία έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, η ΕΚΤ προειδοποιεί ότι αυτό το άνισο σοκ έχει κινδύνους για πολύ συγκεκριμένα κράτη και τμήματα της οικονομίας της ευρωζώνης

Αυξημένους και άνισους χρηματοοικονομικούς κινδύνους αντιμετωπίζει η ευρωζώνη, προειδοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την Τετάρτη -θα μπορούσαν να χρειαστούν πιο στοχευμένα κίνητρα, καθώς η περιοχή ανακάμπτει από την κρίση κορoνοϊού.

Η πανδημία χτύπησε διάφορους οικονομικούς τομείς με διαφορετικούς βαθμούς σοβαρότητας και ταχύτητας, με τον τουρισμό και τη φιλοξενία να επηρεάζονται περισσότερο.

Όπως μεταδίδει το CNBC, στην τελευταία έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, η ΕΚΤ προειδοποιεί ότι αυτό το άνισο σοκ έχει κινδύνους για πολύ συγκεκριμένα κράτη και τμήματα της οικονομίας της ευρωζώνης.

«Καθώς η ευρωζώνη αναδύεται από το τρίτο κύμα της πανδημίας, οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα παραμένουν αυξημένοι και έχουν κατανεμηθεί πιο άνισα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λούις ντε Γκίντος την Τετάρτη.

Η κεντρική τράπεζα ανησυχεί ιδιαίτερα για την αύξηση του εταιρικού χρέους σε χώρες με μεγαλύτερο τομέα υπηρεσιών, διότι αυτό θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση στις κυβερνήσεις και τις τράπεζες σε αυτά τα κράτη.
Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει πονοκέφαλο βραχυπρόθεσμα καθώς οι κυβερνήσεις άρουν τα κίνητρα που σχετίζονται με την πανδημία.

«Καθώς αυτή η υποστήριξη απομακρύνεται σταδιακά, σημαντικά υψηλότερα ποσοστά πτωχεύσεων από ό,τι πριν την πανδημία δεν μπορούν να αποκλειστούν, ειδικά σε ορισμένες χώρες της ευρωζώνης», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΕΚΤ.

«Η εκτεταμένη υποστήριξη, ιδίως για τις εταιρείες, θα μπορούσε σταδιακά να μετακινηθεί από την ευρεία βάση σε πιο στοχευμένη», πρότεινε ο Ντε Γκίντος.

«Η κερδοφορία των τραπεζών παραμένει αδύναμη, ενώ οι προοπτικές δανεισμού είναι αβέβαιες. Η ποιότητα των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων έχει διατηρηθεί μέχρι στιγμής, αλλά ο πιστωτικός κίνδυνος μπορεί να υλοποιηθεί με καθυστέρηση, γεγονός που συνεπάγεται την ανάγκη για αυξημένες προβλέψεις για απώλειες δανείων», ανέφερε η ΕΚΤ σε δήλωση.

Ένας άλλος κίνδυνος είναι η πρόσφατη αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων. Αυτό έχει ήδη οδηγήσει την κεντρική τράπεζα να επιταχύνει τις αγορές κρατικών ομολόγων τις τελευταίες εβδομάδες. Η ΕΚΤ ανησυχεί ότι το πιο υψηλό κόστος δανεισμού στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού θα επηρεάσει τις χρεωμένες εταιρείες, τα νοικοκυριά και τις χώρες της ευρωζώνης.

Αν σου άρεσε κάνε