Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 5ετές με αρχικό guidance στο 0,28%

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 5ετές με αρχικό guidance στο 0,28%

ΑΓΟΡΕΣ UPD 11:53 Δημιουργία 05/05/21, 10:55
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ο ΟΔΔΗΧ επιδιώκει να εκμεταλλευτεί αφενός τη θετική συγκυρία της πρόσφατης αναβάθμισης του ελληνικού αξιόχρεου από την S&P σε «ΒΒ», και αφετέρου τη συνεχιζόμενη κάλυψη από την «ομπρέλα» της ΕΚΤ

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 5ετες ομόλογο. Σύμφωνα με το αρχικό guidance, η απόδοση είναι Mid Swaps + 55 μονάδες βάσης, δηλαδή στη ζώνη του 0,28%.
Η έκδοση έχει ανατεθεί στις Barclays, BofA Securities, Citi, Commerzbank, Morgan Stanley και Societe Generale.
Ο ΟΔΔΗΧ επιδιώκει να εκμεταλλευτεί αφενός τη θετική συγκυρία της πρόσφατης αναβάθμισης του ελληνικού αξιόχρεου από την S&P σε «ΒΒ», και αφετέρου τη συνεχιζόμενη κάλυψη από την «ομπρέλα» της ΕΚΤ.
Η στήριξη της ΕΚΤ (τα ελληνικά ομόλογα περιλαμβάνονται στο PEPP της Τράπεζας, παρά το γεγονός ότι η χώρα δεν διαθέτει βαθμολογία «επενδυτικής βαθμίδας» σε αυτό το στάδιο) καθιστά τους ελληνικούς τίτλους επιλέξιμους στις αγορές, ενώ ταυτόχρονα δίνει το απαιτούμενο χρονικό περιθώριο στους οίκους αξιολόγησης προκειμένου να προχωρήσουν σε αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας. Με στόχο, αυτή να φτάσει στην «επενδυτική βαθμίδα», εάν όχι έως τον Μάρτιο 2022, ίσως λίγους μήνες αργότερα.
Η νέα προσφυγή στις αγορές θα είναι η 3η έξοδος του Δημοσίου φέτος, καθώς έχουν προηγηθεί οι εκδόσεις 10ετούς και 30ετούς τίτλου και με δεδομένο ότι η εμπροσθοβαρής εκδοτική δραστηριότητα φαίνεται να αποτελεί προτεραιότητα για τη στρατηγική του οικονομικού επιτελείου. Με δεδομένες τις αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, στόχος του οικονομικού επιτελείου και του ΟΔΔΗΧ είναι να πραγματοποιηθεί εντός του α’ εξαμήνου- που οι συνθήκες στις αγορές χαρακτηρίζονται ήρεμες- το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος δανεισμού.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η Ελλάδα μέσα στο τρέχον δίμηνο θα καλύψει το τουλάχιστον 80% του δανειακού στόχου της για το 2021, μέσω της εξόδου στις αγορές με το 5ετές ομόλογο και μίας ακόμη τον Ιούνιο, εφόσον οι συνθήκες κρίνονται κατάλληλες. Διότι, το β’ εξάμηνο θα βγει στις αγορές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αντλήσει περί τα 800 δισ. ευρώ για τις ανάγκες του Ταμείου Ανάκαμψης και να «στραγγίσει» κάθε διαθέσιμο ρευστό.

Σημειώνεται ότι από τις αρχές του έτους έως σήμερα έχουν αντληθεί περίπου 9 δισ. ευρώ:

-2,5 δισ. ευρώ με το 30ετές ομόλογο, το οποίο εκδόθηκε στις 17 Μαρτίου και με το τελικό κόστος δανεισμού να διαμορφώνεται στο 1,956%.

-3,5 δισ. ευρώ με το 10ετές ομόλογο, το οποίο εκδόθηκε στις 27 Ιανουαρίου και με το τελικό κόστος δανεισμού να διαμορφώνεται στο 0,807%.

-Περίπου 2 δισ. ευρώ περίπου μέσω του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (swaps) με τις ελληνικές συστημικές τράπεζες

Παράλληλα, έχει προγραμματιστεί η άντληση 2,7 δισ. ευρώ μέσα από το πρόγραμμα SURE, ενώ αναμένεται και ο δανεισμός επιπλέον 2 δισ. ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αν σου άρεσε κάνε