Moody's και Fitch «ψηφίζουν» Ελλάδα με φόντο το Ταμείο Ανάκαμψης

Moody's και Fitch «ψηφίζουν» Ελλάδα με φόντο το Ταμείο Ανάκαμψης

ΑΓΟΡΕΣ UPD 14:32 Δημιουργία 29/04/21, 14:23
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ισχυρό rebound «βλέπουν» οι δύο οίκοι από το 2022 και μετά

Μετά την αναπάντεχη αναβάθμιση της S&P, Μoody’s και S&P δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας με φόντο το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Moody’s, η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με μέτριους ρυθμούς της τάξης του 3,6% φέτος, μετά την ύφεση του 8,2% το 2020. «Ωστόσο οι αναπτυξιακές προοπτικές αναμένεται να βελτιωθούν αισθητά από το 2022 και έπειτα, καθώς θα έχουμε τον αντίκτυπο από την αυξανόμενη απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε.», σημειώνει στην έκθεσή του.

Επικαλείται δε την εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδας ότι η χρήση των κοινοτικών πόρων θα προσθέσει στο πραγματικό ΑΕΠ 7% έως την τελευταία περίοδο εκταμιεύσεων το 2026.

Ο οίκος αποδίδει τα εύσημα για το γεγονός ότι έχει ήδη αρχίσει η δουλειά για την αντιμετώπιση των εμποδίων πίσω από το επενδυτικό κενό που δοκιμάζει την ελληνική οικονομία επί χρόνια.

O Μoody’s υπενθυμίζει ότι σε σχετικούς όρους, η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος ωφελούμενος της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα λάβει συνολικά 30,9 δισ. ευρώ (16,8% του ΑΕΠ του 2019), σχεδόν το 60% των οποίων θα έχει τη μορφή επιχορηγήσεων. Σχεδόν το ήμισυ των επιχορηγήσεων θα κατευθυνθεί προς την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης και της ψηφιακής τεχνολογίας, ενώ το υπόλοιπο θα αντιμετωπίσει άλλους στόχους, όπως η στήριξη της απασχόλησης, των προγραμμάτων κατάρτισης και της καινοτομίας, η μεταρρύθμιση του τουμέα Υγείας και η βελτίωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών. Το σχέδιο στοχεύει επίσης στην κινητοποίηση επιπλέον 25,6 δισ. ευρώ πόρων από τον ιδιωτικό τομέα.

Πολλά βέβαια θα εξαρτηθούν από την ικανότητα της Ελλάδας να απορροφήσει αυτούς τους πόρους εγκαίρως και να τους διαθέσει αποτελεσματικά, προειδοποιούν οι αναλυτές του οίκου.

Οι προοπτικές των δημοσιονομικών

Η ισχυρότερη ανάπτυξη θα είναι καθοριστικής σημασίας για τη βελτίωση της δημοσιονομικής δυναμικής της Ελλάδας και τη μείωση του επιπέδου του χρέους, το οποίο στο 205,6% του ΑΕΠ το 2020.

Ο οίκος υπολογίζει ότι το δημόσιο χρέος θα παραμείνει πάνω από το 200% του ΑΕΠ έως το τέλος του τρέχοντος έτους και θα μειωθεί μόνο σταδιακά στη συνέχεια, γεγονός που εν μέρει αντικατοπτρίζει την πολύ μεγάλη περίοδο αποπληρωμών που έχει το προφίλ του.

Έτσι, οι κίνδυνοι που συνδέονται με το υψηλό χρέος της Ελλάδας (μεταβλητότητα επιτοκίων και κίνδυνοι αναχρηματοδότησης) μετριάζονται από την ευνοϊκή δομή χρέους, τα χαμηλά επιτόκια και τη μεγάλη μέση διάρκεια ωρίμανσης, όπως τονίζει η Moody’s.

H βιωσιμότητα του χρέους, όπως μετράται από τις πληρωμές τόκων στα κρατικά έσοδα, θα συνεχίσει επίσης να βελτιώνεται, υποστηριζόμενη από τους πολύ ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης και τη συμμετοχή της χώρας στο PEPP της ΕΚΤ, η οποία έως τα τέλη Μαρτίου είχε αγοράσει 21,9 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα, περισσότερο από το ένα τρίτο της αξίας των ελληνικών ομολόγων σε κυκλοφορία, καταλήγει ο οίκος.

Fitch

Την ίδια ώρα, η Fitch επισημαίνει ότι η ελληνική οικονομία αξιολογείται με «ΒΒ» και σταθερό outlook καθώς από τη μια πλευρά διαθέτει υψηλότερο δείκτη κατά κεφαλήν ΑΕΠ από τις άλλες χώρες αυτής της ομάδας αλλά, από την άλλη πλευρά, βαρύνεται με υψηλό ποσό κόκκινων δανείων και μεγάλο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος.

Ο οίκος περιμένει ισχυρή ανάκαμψη τα επόμενα δύο χρόνια, μετά τη βουτά 8,2% του ΑΕΠ πέρυσι, υπό την προϋπόθεση ότι θα ξεπεραστεί η πανδημία μετά τους εμβολιασμούς, ενώ υποστηρικτικά λειτουργεί και η απορρόφηση των κοινοτικών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Συγκεκριμένα εκτιμά πως φέτος η οικονομία θα τρέξει με 3% και το 2022 με 7,6% του ΑΕΠ.

Μεσοπρόθεσμα οι δομικές μεταρρυθμίσεις και η διατήρηση της χρηματοδότησης από την ΕΕ μπορούν να βελτιώσουν τη δυνητική αναπτυξιακή δυναμική.

Από την άλλη πλευρά, στους κινδύνους περιλαμβάνεται ένας πιο επίμονος αντίκτυπος, απ’ όσο υπολογίζεται σήμερα, από την πανδημία σε ό,τι αφορά το κλείσιμο επιχειρήσεων και τις απώλειες θέσεων εργασίας.

Τα μέτρα στήριξης, η ύφεση και οι αυτόματοι σταθεροποιητές υπονοούν ότι ο προϋπολογισμός πέρασε από πλεόνασμα σε έλλειμμα 9,7% του ΑΕΠ το 2020. Η ανάκαμψη θα οδηγήσει στη μείωση του ελλείμματος στο 4% το 2022. Η εκτίμηση της Fitch είναι ότι το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα υποχωρήσει στο 192,5% στα τέλη του 2022, έχοντας προηγουμένως φτάσει στο 206,3% του ΑΕΠ.

Αν σου άρεσε κάνε