DBRS για τράπεζες: Σημαντική πρόοδος αλλά και κίνδυνοι

DBRS για τράπεζες: Σημαντική πρόοδος αλλά και κίνδυνοι

ΑΓΟΡΕΣ UPD 10:12 Δημιουργία 06/04/21, 10:10
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σύμφωνα με τον οίκο, ο ρυθμός της οικονομικής ανάκαμψης, σε συνδυασμό με τη συνεχή επενδυτική ζήτηση, θα είναι κρίσιμοι παράγοντες για την επίτευξη των στόχων των τραπεζών

Παρά το αβέβαιο μακροοικονομικό περιβάλλον, τις ευμετάβλητες συνθήκες στις αγορές και τις λειτουργικές προκλήσεις, οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες κατέγραψαν σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση σημαντικών ζητημάτων, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τον περαιτέρω μετασχηματισμό τους, όπως σημειώνει η DBRS.

Ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ωστόσο πως παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, εξακολουθούν υφίστανται κίνδυνοι, καθώς η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων αναμένεται να επιδεινωθεί από δάνεια που εξακολουθούν να βρίσκονται αναστολής πληρωμών, παρόλο που οι πρώτοι δείκτες δείχνουν πιθανώς χαμηλότερη επίπτωση από την αρχικά αναμενόμενη. Ως εκ τούτου, ο οίκος θεωρεί ότι ο ρυθμός της οικονομικής ανάκαμψης, σε συνδυασμό με τη συνεχή επενδυτική ζήτηση, θα είναι κρίσιμοι παράγοντες για την επίτευξη των στόχων των τραπεζών.

Από την άλλη η επέκταση του «Ηρακλή I», θα πρέπει να υποστηρίζει τις τράπεζες να επιτύχουν τους στόχους τους. Η Alpha, η Eurobank και η Τρ. Πειραιώς ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να χρησιμοποιήσουν τον «Ηρακλή II» με τιτλοποιήσεις περίπου 2 δισ. ευρώ, 3,3 δισ. ευρώ και 11 δισ. ευρώ, αντίστοιχα. Επιπλέον, οι τιτλοποιήσεις θα διαβρώσουν τα κεφάλαια, ωστόσο ο οίκος βλέπει θετικά το ότι έχουν γίνει κινήσεις για την ενίσχυσή τους και διατηρούν ισχυρά μαξιλάρια άνω των ελάχιστων εποπτικών απαιτήσεων.

Αν σου άρεσε κάνε