«Γκρεμίζεται» το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης στη «σκιά» της λίρας

«Γκρεμίζεται» το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης στη «σκιά» της λίρας

ΑΓΟΡΕΣ UPD 12:37 Δημιουργία 22/03/21, 12:31
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

«Βουτιά» 9,5% για τον βασικό δείκτη, αφότου νωρίτερα σταμάτησαν οι συναλλαγές για 35 λεπτά - «Κατρακυλά» η λίρα - «Απόνερα» στο ταμπλό από την καθαίρεση Αμπάλ

«Γκρεμίζεται», καταγράφοντας πτώση της τάξεως του 9,6% το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, ενώ νωρίτερα ο βασικός δείκτης σημείωνε απώλειες 6,5%, με αποτέλεσμα οι συναλλαγές να παύσουν για 35 λεπτά, στο πλαίσιο του σχετικού μηχανισμού, σε περιπτώσεις ισχυρών διακυμάνσεων των τιμών των μετοχών.

Την ίδια ώρα, «βουτιά» 15% κάνει η τουρκική λίρα, διολισθαίνοντας κοντά σε ιστορικό χαμηλό, μετά την απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να αποπέμψει τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας, που ο ίδιος είχε διορίσει πριν από λίγους μήνες.

Ειδικότερα, το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε έως τα 8,4850 έναντι του δολαρίου, από 7,2185, όπου βρέθηκε την περασμένη Παρασκευή και συγκεκριμένα στα επίπεδα των αρχών Νοεμβρίου, όταν είχε αγγίξει ενδοσυνεδριακό ρεκόρ 8,58 λιρών ανά δολάριο.

Η κίνηση αυτή του Τούρκου προέδρου προκάλεσε ανησυχία για το ενδεχόμενο αντιστροφής των πρόσφατων αυξήσεων στα επιτόκια.

Ο διορισμός του Sahap Kavcioglou, πρώην τραπεζίτη και μέλους του κυβερνώντος κόμματος τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, αποτελεί την τρίτη ξαφνική αλλαγή που αποφασίζει ο Ερντογάν για τη θέση αυτή από τα μέσα του 2019.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας δήλωσε σήμερα πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη να τηρήσει τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς και του καθεστώτος της ελεύθερης διακύμανσης του νομίσματος.

Στην ανακοίνωση του ο Elvan αναφέρει πως οι δημοσιονομικές πολιτικές θα στηρίξουν τις νομισματικές πολιτικές για την επίτευξη σταθερότητας των τιμών. Προσθέτει πως το πλαίσιο μακροοικονομικής πολιτικής θα συνεχίσει μέχρις ότου υπάρξει μια διαρκής πτώση του πληθωρισμού, ο οποίος είναι διψήφιος εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια.

Μετά τη δήλωση Elvan, το νόμισμα ανέκαμψε στα 7,76 έναντι του δολαρίου.

Αν σου άρεσε κάνε