«Τριγμοί» στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης λόγω λίρας

«Τριγμοί» στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης λόγω λίρας

ΑΓΟΡΕΣ UPD 11:36 Δημιουργία 22/03/21, 11:15
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Κατά 6% χάνει ο βασικός δείκτης, με τις συναλλαγές να διακόπτονται για λίγο - Δεν αποκλείουν και νέα παύση οι αναλυτές, αν η «κατρακύλα» συνεχιστεί - «Βουτιά» σε ιστορικά χαμηλά για την τουρκική λίρα

Διεκόπησαν οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης εν μέσω κατρακύλας του βασικού δείκτη, τη στιγμή που η τουρκική λίρα έχει διολισθήσει σε ιστορικά χαμηλά.

Συγκεκριμένα, ο βασικός δείκτης έχε4ι ήδη «γράψει» απώλειες της τάξεως του 6% στις 1.427,33 μονάδες τη Δευτέρα, ενώ στο κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής είχε χάσει 1,41% στις 1.528,99 μονάδες, με ημερήσιο όγκο συναλλαγών 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτή την ώρα οι διεργασίες έχουν ξεκινήσει εκ νέου, με Τούρκους αναλυτές πάντως να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο και νέας παύσης.

«Βουτιά» για την τουρκική λίρα

Στο μεταξύ, «βουτιά» 15% κάνει η τουρκική λίρα, διολισθαίνοντας κοντά σε ιστορικό χαμηλό, μετά την απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να αποπέμψει τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας, που ο ίδιος είχε διορίσει πριν από λίγους μήνες.

Ειδικότερα, το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε έως τα 8,4850 έναντι του δολαρίου, από 7,2185, όπου βρέθηκε την περασμένη Παρασκευή και συγκεκριμένα στα επίπεδα των αρχών Νοεμβρίου, όταν είχε αγγίξει ενδοσυνεδριακό ρεκόρ 8,58 λιρών ανά δολάριο.

Η κίνηση αυτή του Τούρκου προέδρου προκάλεσε ανησυχία για το ενδεχόμενο αντιστροφής των πρόσφατων αυξήσεων στα επιτόκια.

Ο διορισμός του Sahap Kavcioglou, πρώην τραπεζίτη και μέλους του κυβερνώντος κόμματος τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, αποτελεί την τρίτη ξαφνική αλλαγή που αποφασίζει ο Ερντογάν για τη θέση αυτή από τα μέσα του 2019.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας δήλωσε σήμερα πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη να τηρήσει τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς και του καθεστώτος της ελεύθερης διακύμανσης του νομίσματος.

Στην ανακοίνωση του ο Elvan αναφέρει πως οι δημοσιονομικές πολιτικές θα στηρίξουν τις νομισματικές πολιτικές για την επίτευξη σταθερότητας των τιμών. Προσθέτει πως το πλαίσιο μακροοικονομικής πολιτικής θα συνεχίσει μέχρις ότου υπάρξει μια διαρκής πτώση του πληθωρισμού, ο οποίος είναι διψήφιος εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια.

Μετά τη δήλωση Elvan, το νόμισμα ανέκαμψε στα 7,76 έναντι του δολαρίου.

Αν σου άρεσε κάνε