«Ελεύθερη πτώση» για την τουρκική λίρα μετά τη καθαίρεση Αμπάλ

«Ελεύθερη πτώση» για την τουρκική λίρα μετά τη καθαίρεση Αμπάλ

ΑΓΟΡΕΣ UPD 10:00 Δημιουργία 22/03/21, 09:55
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Πτώση 15% σε ιστορικό χαμηλό για το τουρκικό νόμισμα, στον απόηχο της απόφασης Ερντογάν να αποπέμψει τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας - Ανησυχία για ενδεχόμενη αντιστροφή των πρόσφατων αυξήσεων στα επιτόκια

«Βουτιά» 15% κάνει η τουρκική λίρα, διολισθαίνοντας κοντά σε ιστορικό χαμηλό, μετά την απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να αποπέμψει τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας, που ο ίδιος είχε διορίσει πριν από λίγους μήνες.

Ειδικότερα, το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε έως τα 8,4850 έναντι του δολαρίου, από 7,2185, όπου βρέθηκε την περασμένη Παρασκευή και συγκεκριμένα στα επίπεδα των αρχών Νοεμβρίου, όταν είχε αγγίξει ενδοσυνεδριακό ρεκόρ 8,58 λιρών ανά δολάριο.

Η κίνηση αυτή του Τούρκου προέδρου προκάλεσε ανησυχία για το ενδεχόμενο αντιστροφής των πρόσφατων αυξήσεων στα επιτόκια.

Ο διορισμός του Sahap Kavcioglou, πρώην τραπεζίτη και μέλους του κυβερνώντος κόμματος τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, αποτελεί την τρίτη ξαφνική αλλαγή που αποφασίζει ο Ερντογάν για τη θέση αυτή από τα μέσα του 2019.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας δήλωσε σήμερα πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη να τηρήσει τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς και του καθεστώτος της ελεύθερης διακύμανσης του νομίσματος.

Στην ανακοίνωση του ο Elvan αναφέρει πως οι δημοσιονομικές πολιτικές θα στηρίξουν τις νομισματικές πολιτικές για την επίτευξη σταθερότητας των τιμών. Προσθέτει πως το πλαίσιο μακροοικονομικής πολιτικής θα συνεχίσει μέχρις ότου υπάρξει μια διαρκής πτώση του πληθωρισμού, ο οποίος είναι διψήφιος εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια.

Μετά τη δήλωση Elvan, το νόμισμα ανέκαμψε στα 7,76 έναντι του δολαρίου.

Αν σου άρεσε κάνε