Ρεκόρ προσφορών για το 30ετές ομόλογο - 2,5 δισ. αντλεί η Ελλάδα

Ρεκόρ προσφορών για το 30ετές ομόλογο - 2,5 δισ. αντλεί η Ελλάδα

ΑΓΟΡΕΣ UPD 15:19 Δημιουργία 17/03/21, 14:05
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Θεαματική ζήτηση σημειώθηκε για το νέο 30ετές ομόλογο, που εξέδωσε το ελληνικό Δημόσιο.

Πρόκειται για την πρώτη έκδοση τόσο μακράς διαρκείας εδώ και 13 χρόνια και για την δεύτερη έξοδο στις αγορές φέτος.

Το βιβλίο έκλεισε στις 13.00, ώρα Ελλάδας, με τις προσφορές να «εκτινάσσονται» πάνω από τα 26 δις. ευρώ και τη χώρα να αντλεί το ποσό των 2,5 δις. ευρώ.

Το αρχικό επιτόκιο για το νέο 30ετές ομόλογο διαμορφώθηκε στις 160 μονάδες βάσης πάνω από το Mid Swap (41 μ.β), άρα κοντά στο 2%, ενώ στη συνέχεια υποχώρησε στις 150-155 μ.β + mid swap, δηλαδή στην περιοχή 1,9%-1,95%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά το κλείσιμο του βιβλίου, το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στις 150μ.β πάνω από το mid swap, κοντά στο 1,9%, με την τελική τιμολόγηση να αναμένεται αργότερα.

Όπως αναφέρουν στελέχη του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), αυτό που μετρά στην παρούσα συγκυρία είναι να διαμορφωθεί μια υγιής καμπύλης του χρέους και να σταλεί μήνυμα στις αγορές ότι η ελληνική οικονομία επιστρέφει στην κανονικότητα και είναι σε θέση να εκδώσει τίτλους μεγάλης διάρκειας.

Πέραν, όμως, της υγιούς καμπύλης του χρέους, ένας σημαντικός λόγος για τη νέα έξοδο στις αγορές έχει να κάνει με τις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες, λόγω της λήψης μέτρων για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Η διαφαινόμενη ζημιά από το- μεγαλύτερης διάρκειας lockdown στην ευρωζώνη- υπολογίζεται έως τώρα στα 3 δισ. ευρώ και το «κοντέρ» συνεχίζει να γράφει.

Αν σου άρεσε κάνε