Με αρχικό επιτόκιο στο 2% άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 30ετές ομόλογο

Με αρχικό επιτόκιο στο 2% άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 30ετές ομόλογο

ΑΓΟΡΕΣ UPD 11:04 Δημιουργία 17/03/21, 10:57
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 30ετές ομόλογο, με το αρχικό guidance ως προς το επιτόκιο να είναι στο Midswap+160 μονάδες βάσης, δηλαδή κοντά στο 2%.

Πρόκειται για την πρώτη έκδοση τόσο μακράς διαρκείας εδώ και 13 χρόνια και για την δεύτερη έξοδο στις αγορές φέτος.

Σημειώνεται ότι την έκδοση «τρέχουν»η BNP Paribas, η Goldman Sachs, η HSBC, η JP Morgan και η Εθνική Τράπεζα.

Η συγκυρία είναι ευνοϊκή, δεδομένου ότι, το κλίμα στις αγορές είναι ιδιαίτερα θετικό για τους ευρωπαϊκούς τίτλους μετά την απόφαση της ΕΚΤ να επιταχύνει τις αγορές ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά στο πλαίσιο ενίσχυσης της ρευστότητας των οικονομιών.

Ενδεικτικά, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έχει υποχωρήσει στο 0,85% από 1,12% στις αρχές του μήνα, του 15ετούς ομολόγου κυμαίνεται στο 1,14%, ενώ αυτή του 25ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 1,41%.

Όπως αναφέρουν στελέχη του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), αυτό που μετρά στην παρούσα συγκυρία είναι να διαμορφωθεί μια υγιής καμπύλης του χρέους και να σταλεί μήνυμα στις αγορές ότι η ελληνική οικονομία επιστρέφει στην κανονικότητα και είναι σε θέση να εκδώσει τίτλους μεγάλης διάρκειας.

Σύμφωνα με τους ίδιους, το ποσό που θα αντληθεί θα καθοριστεί και από την επενδυτική ζήτηση, αλλά στόχος είναι περί τα 2,5 δισ. ευρώ. Όσον αφορά στο επιτόκιο, οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για διαμόρφωσή του στο 1,67%- 1,7%, οριακά υψηλότερα από το 1,58% στο αντίστοιχο ομόλογο της Ιταλίας. Η Ισπανία δανείζεται στην 30ετία με 1,21%, ενώ η Γερμανία με 0,19%.

Πέραν, όμως, της υγιούς καμπύλης του χρέους, ένας σημαντικός λόγος για τη νέα έξοδο στις αγορές έχει να κάνει με τις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες, λόγω της λήψης μέτρων για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Η διαφαινόμενη ζημιά από το- μεγαλύτερης διάρκειας lockdown στην ευρωζώνη- υπολογίζεται έως τώρα στα 3 δισ. ευρώ και το «κοντέρ» συνεχίζει να γράφει.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΟΔΔΗΧ θα επιδιώξει (υπό την ομπρέλα της ΕΚΤ) να δανειστεί περισσότερα από 12 δισ. ευρώ, όπως σχεδίαζε στα τέλη του 2020, προκειμένου να μην υπάρξει πίεση στα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας και να μην υποχωρήσουν κάτω από τα 30 δισ. ευρώ.

Αν σου άρεσε κάνε