Στις αγορές με 30ετές ομόλογο μετά από 16 χρόνια!

Στις αγορές με 30ετές ομόλογο μετά από 16 χρόνια!

ΑΓΟΡΕΣ UPD 10:36 Δημιουργία 17/03/21, 07:30
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Ήταν Μάρτιος του 2005, όταν ο τότε υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης είχε δώσει το «πράσινο φως» για να δανειστεί η χώρα για πρώτη φορά με ομόλογα διάρκειας 32 ετών.

Η έκδοση αυτή ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη, καθώς υπερκαλύφθηκε σχεδόν δύο φορές από ξένους θεσμικούς επενδυτές. Το επιτόκιο του ομολόγου, που εάν δεν «κουρευόταν» με το περιβόητο PSI θα έληγε το 2037, είχε διαμορφωθεί στο 4,5%.

Για την ιστορία, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε το 2008 στην επανέκδοση του ομολόγου, το οποίο πλέον είχε μετατραπεί σε 30ετές.

Μετά την ψυχρολουσία του 2012 που βίωσαν οι επενδυτές με το «βαθύ κούρεμα» των χρεογράφων τους στο πλαίσιο του PSI, και μετά ακριβώς 16 χρόνια από την τότε έκδοση, δόθηκε το «πράσινο φως» να βγει για ακόμη μία φορά η χώρα στις αγορές με 30ετές ομόλογο.

Το βιβλίο προσφορών δεν ανακοινώθηκε πότε θα ανοίξει, ωστόσο είναι πολύ πιθανόν η σχετική διαδικασία να δρομολογηθεί σήμερα. Δεδομένου ότι, το κλίμα στις αγορές είναι ιδιαίτερα θετικό για τους ευρωπαϊκούς τίτλους μετά την απόφαση της ΕΚΤ να επιταχύνει τις αγορές ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά στο πλαίσιο ενίσχυσης της ρευστότητας των οικονομιών. Ενδεικτικά, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έχει υποχωρήσει στο 0,85% από 1,12% στις αρχές του μήνα, του 15ετούς ομολόγου κυμαίνεται στο 1,14%, ενώ αυτή του 25ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 1,41%.

Όπως αναφέρουν στελέχη του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), αυτό που μετρά στην παρούσα συγκυρία είναι να διαμορφωθεί μια υγιής καμπύλης του χρέους και να σταλεί μήνυμα στις αγορές ότι η ελληνική οικονομία επιστρέφει στην κανονικότητα και είναι σε θέση να εκδώσει τίτλους μεγάλης διάρκειας.

Σύμφωνα με τους ίδιους, το ποσό που θα αντληθεί θα καθοριστεί και από την επενδυτική ζήτηση, αλλά στόχος είναι περί τα 2,5 δισ. ευρώ. Όσον αφορά στο επιτόκιο, οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για διαμόρφωσή του στο 1,67%- 1,7%, οριακά υψηλότερα από το 1,58% στο αντίστοιχο ομόλογο της Ιταλίας. Η Ισπανία δανείζεται στην 30ετία με 1,21%, ενώ η Γερμανία με 0,19%.

Πέραν, όμως, της υγιούς καμπύλης του χρέους, ένας σημαντικός λόγος για τη νέα έξοδο στις αγορές έχει να κάνει με τις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες, λόγω της λήψης μέτρων για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Η διαφαινόμενη ζημιά από το- μεγαλύτερης διάρκειας lockdown στην ευρωζώνη- υπολογίζεται έως τώρα στα 3 δισ. ευρώ και το «κοντέρ» συνεχίζει να γράφει.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΟΔΔΗΧ θα επιδιώξει (υπό την ομπρέλα της ΕΚΤ) να δανειστεί περισσότερα από 12 δισ. ευρώ, όπως σχεδίαζε στα τέλη του 2020, προκειμένου να μην υπάρξει πίεση στα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας και να μην υποχωρήσουν κάτω από τα 30 δισ. ευρώ.

Αν σου άρεσε κάνε