Κρ. Λαγκάρντ: Τα μηνύματα για τα ομόλογα και οι χρησμοί για τον πληθωρισμό

Κρ. Λαγκάρντ: Τα μηνύματα για τα ομόλογα και οι χρησμοί για τον πληθωρισμό

ΑΓΟΡΕΣ UPD 17:00 Δημιουργία 11/03/21, 16:53
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Μήνυμα ότι η ΕΚΤ δεν θα επιτρέψει μια ανεπιθύμητη σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών να εκτροχιάσει την εύθραυστη ανάκαμψη της Ευρωζώνης εξέπεμψε η Κριστίν Λαγκάρντ κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, μετά τη λήψη σημαντικών αποφάσεων για τις αγορές ομολόγων στη συνεδρίαση του ΔΣ της Τράπεζας.

Η ίδια τόνισε ότι εν μέσω πανδημίας παραμένει η αβεβαιότητα για τις οικονομικές προοπτικές και δεσμεύτηκε για τη διασφάλιση των ευνοϊκών χρηματοοικονομικών συνθηκών, η οποία «είναι κρίσιμης σημασίας», όπως ανέφερε.

«Τα επιτόκια στις αγορές έχουν αυξηθεί από την αρχή του έτους, κάτι που ενέχει κινδύνους στις ευρύτερες χρηματοοικονομικές συνθήκες», υπογράμμισε η κυρία Λαγκάρντ.

«Εάν δεν υπάρξει απάντηση σε μεγάλες και επίμονες αυξήσεις [των επιτοκίων] στις αγορές, ενδεχομένως να υπάρξει μια πρόωρη σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Αυτό είναι κάτι που δεν επιθυμούμε σε μια χρονική περίοδο που η διατήρηση ευνοϊκών χρηματοοικονομικών συνθηκών παραμένει ένα αναγκαίο στοιχείο για να μειωθεί η αβεβαιότητα και να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη, στηρίζοντας έτσι την οικονομική δραστηριότητα και διασφαλίζοντας τη σταθερότητα των τιμών σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο», τόνισε.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η τελευταία απόφαση της ΕΚΤ για την επιτάχυνση των αγορών το επόμενο τρίμηνο, στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος λόγω της πανδημίας (PEPP), όπως εξήγησε η ίδια.

Η ίδια πάντως διευκρίνισε ότι οι επενδυτές δεν θα πρέπει να περιμένουν να δουν μαζικές αγορές από την επόμενη Δευτέρα. «H EKT δεν κάνει μικρο-διαχείριση», τόνισε.

Σχετικά με τον πληθωρισμό και τις αυξημένες επενδυτικές ανησυχίες, η επικεφαλής της ΕΚΤ είπε ότι έχει ενισχυθεί τους τελευταίους μήνες, κυρίως λόγω κάποιων προσωρινών παραγόντων και μετά την άνοδο των τιμών στην ενέργεια. «Ενδεχομένως, στο τέλος του έτους να φτάσει το 2%, αλλά αυτό θα οφείλεται σε ζητήματα τεχνικής φύσης και σε προσωρινούς παράγοντες καθώς οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές παραμένουν υποτονικές», συμπλήρωσε.

Αν σου άρεσε κάνε