Με επιτόκιο σε ιστορικά χαμηλά το ντεμπούτο του νέου 10ετούς

Με επιτόκιο σε ιστορικά χαμηλά το ντεμπούτο του νέου 10ετούς

ΑΓΟΡΕΣ UPD 18:38 Δημιουργία 27/01/21, 18:26
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Ποσό ύψους 3,5 δισ. ευρώ άντλησε η χώρα από την έκδοση του 10ετούς ομολόγου (λήξης Ιούνιος 2031), με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο περίπου 0,8%, που αποτελεί νέο ιστορικό χαμηλό ως προς το κόστος δανεισμού του Δημοσίου, ανεξαρτήτως διάρκειας.

Παράλληλα, η ζήτηση ήταν ιδιαίτερη υψηλή (οι προσφορές ξεπέρασαν τα 25 δισ. ευρώ) και η ποιότητα όσων επένδυσαν χαρακτηρίζεται εξαιρετική.

Εκ του λόγου αυτού, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας χαρακτήρισε την έκδοση ως «μια ακόμη ψήφο εμπιστοσύνης προς τη χώρα, εν μέσω της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης και των συνεπειών της». Προσέθεσε δε, ότι «είναι η πέμπτη φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορoνοϊού που η χώρα αντλεί με επιτυχία πόρους από τις αγορές. Έτσι, παρά τις αυξημένες δυσκολίες και απαιτήσεις, καταφέρνουμε να διατηρούμε τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας μας σε ασφαλές ύψος». Και κατέληξε στη δήλωσή του πως «είναι, βεβαίως, γεγονός ότι κατά τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν δυσκολίες και η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι σταδιακή. Όμως, με πίστη στις δυνάμεις μας, όραμα, σχέδιο, μεθοδικότητα και σκληρή δουλειά, θα καταφέρουμε να βάλουμε τη χώρα μας σε τροχιά υψηλής, βιώσιμης, έξυπνης, κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης και ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος της».

Σύμφωνα με τη στρατηγική του ΟΔΔΗΧ, η Ελλάδα στοχεύει εφέτος σε εκδόσεις αξίας 8- 12 δισ. ευρώ, με τις πρώτες εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι θα υπάρξουν τέσσερις έξοδοι στις αγορές: Ιανουάριο, Μάρτιο, Ιούλιο και Οκτώβριο. Η Ελλάδα, όπως και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, έχει το αβαντάζ ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επέκτεινε το έκτακτο πρόγραμμα για την πανδημία PEPP στο 1,85 τρισ. ευρώ και επιτρέπει την ανεμπόδιστη παρουσία της χώρας μας στις αγορές των ομολόγων. Μάλιστα, η ΕΚΤ θα συνεχίσει την αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων και το 2021, με αποτέλεσμα η χώρα να μπορεί να δανείζεται φτηνά, χρηματοδοτώντας τα μέτρα στήριξης για την πανδημία.

Αν σου άρεσε κάνε