Νέα «βουτιά» για την τουρκική λίρα

Νέα «βουτιά» για την τουρκική λίρα

ΑΓΟΡΕΣ UPD 13:10 Δημιουργία 11/12/20, 13:07

«Κατρακυλά» η τουρκική λίρα, καθώς πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν αυστηρές κυρώσεις στη χώρα για τους ρωσικούς S-400.

Το Reuters, επικαλούμενο τέσσερις διαφορετικές πηγές μετέδωσε χθες ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι κοντά στην ανακοίνωση των κυρώσεων που θα στοχεύουν τη διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας της τουρκικής Προεδρίας της Δημοκρατίας και τον πρόεδρό της Ισμαήλ Ντεμίρ.

Μάλιστα, δύο πηγές με γνώση του θέματος, δήλωσαν στο Reuters ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη δώσει το πράσινο φως για τις κυρώσεις.

Την ίδια στιγμή, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν την Πέμπτη να προετοιμάσουν κάποιες περιορισμένες κυρώσεις σε φυσικά πρόσωπα για τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Σε αυτό το κλίμα, το δολάριο σημειώνει άλμα 1,5% έναντι του τουρκικού νομίσματος στο 8,0120.

Η λίρα έχει βρεθεί φέτος να σημειώνει διαδοχικά ιστορικά χαμηλά στο τοξικό κοκτέιλ που διαμόρφωσε η εξάντληση των αποθεματικών της κεντρικής τράπεζας, τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια και η εκτόξευση του πληθωρισμού. Τον προηγούμενο μήνα κατέρρευσε μέχρι το 8,58 έναντι του δολαρίου για να ανακάμψει στη συνέχεια μετά την αντικατάσταση του οικονομικού επιτελείου από τον πρόεδρο Ερντογάν και μία γενναία αύξηση των επιτοκίων κατά 475 μονάδες βάσης από την κεντρική τράπεζα.

Αν σου άρεσε κάνε