Trading: Νερό, όπως χρυσός

Trading: Νερό, όπως χρυσός

ΑΓΟΡΕΣ UPD 15:42 Δημιουργία 07/12/20, 15:36

Οι επενδυτές στις αγορές των ΗΠΑ θα έχουν από σήμερα τη δυνατότητα να στοιχηματίζουν στην πορεία της τιμής του χρυσού.

Αγρότες, hedge funds και δήμοι θα μπορούν να τοποθετούν χρήματα σε προθεσμιακά συμβόλαια (futures) νερού που θα εκδώσει για πρώτη φορά η CME.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, τα συμβόλαια θα είναι συνδεδεμένα με την αγορά άμεσης παράδοσης (spot) νερού της Καλιφόρνια και τον δείκτη νερού Nasdaq Veles California Water Index.

Σύμφωνα με την CME, τα προθεσμιακά συμβόλαια θα βοηθήσουν τους μεγάλους καταναλωτές νερού να διαχειριστούν καλύτερα το ρίσκο και να ευθυγραμμίσουν καλύτερα την προσφορά και τη ζήτηση.

Η CME ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στο λανσάρισμα προθεσμιακών συμβολαίων νερού, των πρώτων του είδους τους στην ιστορία, τον Σεπτέμβριο, όταν η Δυτική Ακτή των ΗΠΑ βρισκόταν στο έλεος τεράστιων πυρκαγιών.

Όπως ανέφερε τότε τα συμβόλαια θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αντιστάθμισμα κινδύνου για τους μεγάλους καταναλωτές νερού στην Καλιφόρνια αλλά και ως δείκτης σπανιότητας για επενδυτές σε όλο τον κόσμο.

«Η κλιματική αλλαγή, οι ξηρασίες, η αύξηση του πληθυσμού και η μόλυνση αναμένεται να καταστήσουν την έλλειψη νερού και την τιμολόγηση του καυτά ζητήματα τα επόμενα χρόνια» δήλωσε αναλυτής της RCB Capital Markets στο Bloomberg.

Δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το νερό και περίπου τα δύο τρίτα του πλανήτη θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ελλείψεις σε τέσσερα μόλις χρόνια, ανέφερε ο Τιμ Μακούρτ, επικεφαλής εναλλακτικών επενδυτικών προϊόντων της CME. «Η ιδέα της διαχείρισης των κινδύνων που σχετίζονται με το νερό έχει σίγουρα αποκτήσει μεγαλύτερη σπουδαιότητα» πρόσθεσε.

Αν σου άρεσε κάνε