Ευρωτράπεζες: Καμπανάκι για νέο «κύμα» κόκκινων δανείων

Ευρωτράπεζες: Καμπανάκι για νέο «κύμα» κόκκινων δανείων

ΑΓΟΡΕΣ UPD 10:34 Δημιουργία 11/11/20, 10:32

Οι Ευρωπαϊκές τράπεζες πρέπει να προετοιμάσουν τους ισολογισμούς τους για τον κίνδυνο να πληγούν από «κόκκινα δάνεια» που θα δημιουργηθούν λόγω της πανδημίας το νέο έτος, δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας που είναι αρμόδια για την εκκαθάριση προβληματικών τραπεζών.

Μιλώντας στους Financial Times, η Elke Κonig, πρόεδρος του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης (Single Resolution Board), απέρριψε τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πως η ΕΕ πρέπει να δημιουργήσει ένα δίκτυο «bad banks» για να χειριστούν τα υψηλότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αλλά προειδοποίησε πως οι τράπεζες πρέπει να εργαστούν εντατικά για να ξεχωρίσουν τα βιώσιμα από τα μη βιώσιμα δάνεια.

Απηύθυνε επίσης έκκληση στην ΕΕ να εναρμονίσει σωστά τους κανόνες κρατικής ενίσχυσης για τον χειρισμό των πληττόμενων τραπεζών με το καθεστώς «εξυγίανσης», που παρεμβαίνει ώστε να αποσοβηθούν οι συστημικές χρηματοπιστωτικές κρίσεις. Η κα. Konig υποστήριξε πως, όπως έχει η κατάσταση, υπάρχει μια «αναντιστοιχία» στο σύστημα.

Σημειώνεται πως τον προηγούμενο μήνα ο κορυφαίος τραπεζικός επόπτης της ΕΚΤ, Andrea Enria, γράφοντας στους FT, προειδοποίησε πως σε «ένα σοβαρό αλλά εύλογο σενάριο», τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις τράπεζες της ευρωζώνης θα μπορούσαν να αγγίξουν τα 1,4 τρις. ευρώ, πολύ υψηλότερα από τα επίπεδα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.

Η κα. Koning είπε πως είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε πόσο άσχημη θα γίνει η κατάσταση με τα NPLs, επειδή αυτό θα εξαρτηθεί από τη φύση της πτώσης και της ανάκαμψης. Οι τρέχουσες ενέργειες των κυβερνήσεων, όπως τα προγράμματα κρατικών εγγυήσεων, «προστατεύουν» τις τράπεζες, πρόσθεσε.

Ωστόσο, είπε πως μπορεί το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους να αρχίσουν να εμφανίζονται μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Για τον λόγο αυτόν, στέλνει μήνυμα στις τράπεζες να «γνωρίζουν πως έρχονται NPLs και το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να τα αντιμετωπίσουν από νωρίς… αυτό είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για την ώρα, και στη συνέχεια να πλοηγηθούμε στην ομίχλη».

Σημειώνεται πως τον επόμενο μήνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τις δικές της προτάσεις για τον χειρισμό της «πιθανής αύξησης» των NPLs, στις οποίες περιλαμβάνονται η περαιτέρω ανάπτυξη δευτερογενών αγορών στις οποίες θα γίνονται οι αγοραπωλησίες NPLs, καθώς και μεταρρυθμίσεις στα πλαίσια χρεοκοπίας και ανάκτησης χρέους.

Αν σου άρεσε κάνε