Ανήσυχη η Λαγκάρντ για την οικονομία της Ευρωζώνης - Προς νέα μέτρα στήριξης το Δεκέμβριο

Ανήσυχη η Λαγκάρντ για την οικονομία της Ευρωζώνης - Προς νέα μέτρα στήριξης το Δεκέμβριο

ΑΓΟΡΕΣ Δημιουργία 29/10/20, 15:46

Τον προβληματισμό για τη ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις επιπτώσεις του δεύτερου κύματος της πανδημίας στην οικονομία της Ευρωζώνης υπογράμμισε το μεσημέρι της Πέμπτης η Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη συνέντευξη Τύπου της διοικήτριας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μετά από τη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ.

Όπως είπε η Γαλλίδα αξιωματούχος, η επιβολή νέων μέτρων περιορισμού περιορίζει την οικονομική δραστηριότητα, ειδικά στον τομέα των υπηρεσιών, όπου η κάμψη είναι ορατή. Οι καταναλωτές είναι επιφυλακτικοί ενώ η αβεβαιότητα βαρύνει και την επενδυτική δραστηριότητα.

«Τα στοιχεία που θα έχουμε μέχρι το Δεκέμβριο θα μπορέσουμε να αναλύσουμε την κατάσταση και να αναπροσαρμόσουμε τα εργαλεία που έχουμε με βάση τις συνθήκες» ανέφερε η Λαγκάρντ.

Εν τω μεταξύ η ΕΚΤ επιβεβαιώνει την διευκολυντική πολιτική της. Αναμένει να μείνουν τα επιτόκια σταθερά μέχρι να υπάρξει σαφής ένδειξη ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο «κοντά αλλά κάτω του 2%».

Με βάση τα στοιχεία της ΕΚΤ η ύφεση στην ευρωζώνη ήταν 11,8% το β’ τρίμηνο του 2020 αλλά μετά υπήρξε αντίδραση η οποία κάλυψε το 50% της πτώσης. Ωστόσο η αύξηση των κρουσμάτων είναι ξεκάθαρο πρόβλημα.

Τα «σκληρά στοιχεία» δείχνουν ότι το τέταρτο τρίμηνο θα υπάρξει «μαλάκωμα» της οικονομίας, τόνισε η επικεφαλής της ΕΚΤ. Παράλληλα, η επικεφαλής της ΕΚΤ συμπλήρωσε ότι η αντίδραση της οικονομίας είναι άνιση σε ότι αφορά τους τομείς καθώς οι υπηρεσίες υποχωρούν και πάλι.

Αν σου άρεσε κάνε