«Καταρρέει» η τουρκική λίρα

«Καταρρέει» η τουρκική λίρα

ΑΓΟΡΕΣ UPD 09:48 Δημιουργία 26/10/20, 09:47

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η διολίσθηση της τουρκικής λίρας, η οποία έσπασε το ψυχολογικό όριο των 8 δολαρίων, καταγράφοντας νέα ισχυρή «χασούρα» έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Ειδικότερα, η τουρκική λίρα υποχωρούσε νωρίτερα κατά 0,5% στα 8,0006 έναντι του δολαρίου, όπως μεταδίδει το Bloomberg, διευρύνοντας τις απώλειές και συνεχίζοντας να κινείται πτωτικά για ένατη συνεχόμενη εβδομάδα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πτωτικό σερί του τουρκικού νομίσματος από το 1999.

Το νόμισμα πλήττεται από τις χαμηλές πραγματικές τιμές αλλά και από την μείωση του ενδιαφέροντος ξένων επενδυτών για τουρκικά assets καθώς η χώρα έρχεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο αμερικανικών κυρώσεων, εμπλέκεται σε διαμάχες στην ανατολική Μεσόγειο και στον Καύκασο, και η οικονομία της πιέζεται λόγω της πανδημίας.

Το Bloomberg σημειώνει πως η Τουρκία έχει ήδη δαπανήσει ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη αναπτυσσόμενη οικονομία τα αποθεματικά ξένου συναλλάγματός της, σε μια προσπάθεια να στηρίξει το νόμισμά της. Οι ξένοι επενδυτές πούλησαν τουρκικές μετοχές και ομόλογα ύψους 13,3 δισ. δολαρίων φέτος, το υψηλότερο ποσό από το 2005 τουλάχιστον.

Αν σου άρεσε κάνε