Έσπασαν το φράγμα των 16 δισ. οι προσφορές για το 15ετές!

Έσπασαν το φράγμα των 16 δισ. οι προσφορές για το 15ετές!

ΑΓΟΡΕΣ UPD 15:52 Δημιουργία 21/10/20, 14:52

Ιδιαίτερα μεγάλη ήταν η η ζήτηση που εκδηλώθηκε για τη σημερινή επανέκδοση του 15ετούς ελληνικού ομολόγου.

Το βιβλίο προσφορών συγκέντρωσε ποσά 16,75 δισ. ευρώ και το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,17% (Mid Swap συν 125 μονάδες βάσης). Το δημόσιο θα αντλήσει 2 δισ. ευρώ.

Το βιβλίο άνοιξε το πρωϊ με το αρχικό guidance για το επιτόκιο ήταν Mid Swap συν 135 μονάδες βάσης, δηλαδή στη ζώνη του 1,27%.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον ήταν εξ αρχής μεγάλο και γρήγορα η καθοδήγηση άλλαξε σε Mid Swap συν 125 μονάδες βάσης ή πέριξ του 1,17%.

Ανάδοχοι τις έκδοσης ήταν οι BNP Paribas, Commerzbank, Goldman Sachs, HSBC και J.P. Morgan, ενώ οι τίτλοι έχουν αξιολόγηση B1 / BB- / BB / BBL από τις Moody’s, S&P, Fitch και DBRS αντίστοιχα.

Η χώρα έχει ήδη αξιοποιήσει τις αγορές χρέους τέσσερις φορές φέτος, αντλώντας συνολικά 10 δισ. ευρώ.

Με την σημερινή έκδοση των 15ετών ομολόγων, μαζί με την αύξηση του αποθέματος των εντόκων γραμματίων (σε 13 δισ. ευρώ έναντι 10 δισ. ευρώ το Μάρτιο) και τις εισροές κεφαλαίων της ΕΕ (0,7 δισ. ευρώ από SMP/ ANFA) εκτιμάται ότι καλύπτεται πλήρως το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων ανακούφισης Covid-19 που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου ανέρχονται σήμερα σε περίπου 38 δισ. ευρώ. Ωστόσο, ότι από το συνολικό ποσό, τα 15,7 δισ. ευρώ τα οποία προέρχονται κυρίως από προηγούμενες εκταμιεύσεις του ESM, αποτελούν το λεγόμενο σκληρό μαξιλάρι των αποθεματικών, και η εκταμίευση μέρους αυτών προϋποθέτει την έγκριση των επίσημων πιστωτών της χώρας.

Αν σου άρεσε κάνε