«Καμπανάκι» από S&P για αναζοπύρωση πιέσεων στη συνοχή της ΕΕ

«Καμπανάκι» από S&P για αναζοπύρωση πιέσεων στη συνοχή της ΕΕ

ΑΓΟΡΕΣ UPD 09:01 Δημιουργία 28/04/20, 08:57

Αυτό που ξεκίνησε ως υγειονομική κρίση στην Κίνα κινδυνεύει να εξελιχθεί σε μία χρηματοοικονομική κρίση στην Ευρώπη, αναφέρει η S&P Global Ratings σε ανάλυση της για τις πιστωτικές συνθήκες στην Ευρώπη.

Ο οίκος σημειώνει ότι η Ευρώπη έχει τους περισσότερους θανάτους σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ οι κυβερνήσεις αναγκάστηκαν να αντιδράσουν στην κρίση παγώνοντας τις μη κρίσιμες κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες. Αυτό αποδείχθηκε αποτελεσματικό στην ανάσχεση της εξάπλωσης της μόλυνσης.

"Το οικονομικό κόστος του κλειδώματος φαίνεται πολύ υψηλότερο απ' ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, ενώ η επιστροφή στην κανονικότητα είναι γεμάτη με αβεβαιότητα, κινδύνους και προκλήσεις", σημειώνει ο αναλυτής της S&P Global Ratings, Paul Watters.

Ο οίκος εκτιμά ότι το ευρωπαϊκό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 7,3% φέτος, με την ύφεση στα δύο τρίμηνα του έτους να είναι βαθύτερη.

Εντοπίζει επίσης μια σειρά από κινδύνους που περιλαμβάνουν:
-το ενδεχόμενο η πανδημία να μην περιοριστεί, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει από τις κυβερνήσεις
-την επανεμφάνιση των παγκόσμιων εμπορικών εντάσεων, (και αυτό μπορεί να περιλαμβάνει και την Ε.Ε. με το Ηνωμένο Βασίλειο)
-την επιστροφή των πιέσεων στη συνοχή της Ε.Ε. καθώς τα δημοσιονομικά κόστη που έχει δημιουργήσει η κρίση είναι ασύμμετρα.

"Πλούσια κράτη με διαφοροποιημένη οικονομία και αποθεματικά νομίσματα αναμένεται να είναι σε θέση να βασιστούν στα αρνητικά πραγματικά κόστη αναχρηματοδότησης για να ξεπεράσουν το αρχικό δημοσιονομικό σοκ. Ωστόσο, η πιο μακροπρόθεσμη ζημιά στην ικανότητα τους να δημιουργούν πλούτο θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά στην πιστοληπτική τους ικανότητα", αναφέρει ο αναλυτής της S&P, Frank Gill.

Αν σου άρεσε κάνε