JP Morgan: Ορόσημο το σχέδιο «Ηρακλής» για τις ελληνικές τράπεζες

JP Morgan: Ορόσημο το σχέδιο «Ηρακλής» για τις ελληνικές τράπεζες

ΑΓΟΡΕΣ UPD 12:39 Δημιουργία 11/11/19, 12:36

Ως «ορόσημο» χαρακτηρίζει για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο το σχέδιο «Ηρακλής» για την αντιμετώπιση των NPEs η JP Morgan, σημειώνοντας πως το μοναδικό ρίσκο που ενέχει το εγχείρημα, είναι η μη εφαρμογή του.

Σύμφωνα με τον οίκο, τα τραυματικά γεγονότα του 2015 είναι πίσω μας και το πολιτικό πλαίσιο πλέον είναι πιο υποστηρικτικό, αν και τα κόκκινα δάνεια παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και οι δείκτες NPEs των τραπεζών κινούνται στο υπερβολικό 45% περίπου.

«Αυτό είναι ένα συστημικό ζήτημα και, λογικά, η νέα κυβέρνηση προωθεί λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος των NPLs, το οποίο φέρεται να έχει λάβει το «πράσινο φως» της Ε.Ε.», επισημαίνεται σε έκθεση του οίκου.

Όπως τονίζει η JP Morgan, ο «ηράκλειος άθλος» της εκκαθάρισης των ισολογισμών των τραπεζών αναμένεται να προχωρήσει και να κερδίσει momentum τους επόμενους μήνες, ενώ αναμένεται ότι θα απορροφήσει ΝPEs ύψους 30 δισ. ευρώ ή το 40%, επιτρέποντας στις τράπεζες να βελτιώσουν τις κεφαλαιακές τους θέσεις και την κερδοφορία τους.

Επιπλέον, ο οίκος αναμένει ότι οι τράπεζες θα εκδώσουν περισσότερους τίτλους, προβλέποντας ότι θα προχωρήσουν σε εκδόσεις ομολόγων ύψους 17 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Υποθέτοντας ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να εμφανίζουν πρόοδο σε όρους μείωσης των NPLs στους ισολογισμούς τους και ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να λειτουργεί υποστηρικτικά, η JP Morgan εκτιμά ότι η αγορά θα μπορέσει να απορροφήσει την προσφορά από τις τράπεζες τα επόμενα χρόνια.

Αν σου άρεσε κάνε