Ντράγκι: Τo QE θα συνεχιστεί όσο είναι αναγκαίο

Ντράγκι: Τo QE θα συνεχιστεί όσο είναι αναγκαίο

ΑΓΟΡΕΣ UPD 16:14 Δημιουργία 24/10/19, 15:49

Μηνύματα προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έστειλε ο Μάριο Ντράγκι στην τελευταία συνέντευξή του ως πρόεδρος της ΕΚΤ, καθώς την 1η Νοεμβρίου αφήνει το «τιμόνι» της Τράπεζας.

Ο ίδιος τόνισε πως το QE θα συνεχιστεί όσο είναι αναγκαίο, δήλωσε πως η αναπτυξιακή δυναμική στην ευρωζώνη παραμένει αδύναμη και Κάλεσε τις κυβερνήσεις που έχουν δημοσιονομικό χώρο, να λάβουν πιο αποφασιστικά μέτρα.

Όπως υπογράμμισε, τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα μέχρι ο πληθωρισμός να συγκλίνει προς τον στόχο του λίγο κάτω από το 2% και μέχρι η σύγκλιση αυτή να αντανακλάται στην πληθωριστική δυναμική.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η ΕΚΤ αναμένει ότι οι αγορές στοιχείων ενεργητικού θα συνεχιστούν για όσο διάστημα είναι αναγκαίο για να ενισχυθεί ο διευκολυντικός αντίκτυπος των επιτοκίων και θα ολοκληρωθούν λίγο προτού αρχίσει η αύξηση των επιτοκίων.

Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να επενδύει τις πληρωμές κεφαλαίου από την ωρίμανση των ομολόγων που αγόρασε υπό το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για παρατεταμένο χρονικό διάστημα αφότου αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.

Ο κ. Ντράγκι τόνισε πως το Διοικητικό Συμβούλιο θεωρεί αναγκαία τη διατήρηση μια διευκολυντική νομισματική πολιτική για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, ενώ είναι διατεθειμένο να προσαρμόσει όλα τα εργαλεία.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Ντράγκι σημείωσε ότι τα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία επιβεβαιώνουν την προηγούμενη εκτίμηση της ΕΚΤ για παρατεταμένη αδυναμία της αναπτυξιακή δυναμική στην ευρωζώνη, τη διατήρηση των καθοδικών ρίσκων και των υποτονικών πληθωριστικών πιέσεων.

Το νέο πακέτο μέτρων που παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο, σημείωσε ο ίδιος, προσφέρει σημαντική νομισματική τόνωση. Το πακέτο θα στηρίξει την οικονομική επέκταση της ευρωζώνης και άρα τη σύγκλιση του πληθωρισμού προς τον στόχο, πρόσθεσε.

Ωστόσο, ο κ. Ντράγκι τόνισε πως η ευρωζώνη συνεχίσει να είναι αντιμέτωπη με καθοδικά ρίσκα. Ενώ υπάρχουν ανοδικές πιέσεις στους μισθούς, τα αδύναμο αναπτυξιακό momentum παρεμποδίζει τη μετάδοση τους στον πληθωρισμό.

Αν σου άρεσε κάνε