«Κόκκινος» Οκτώβριος στις αγορές

«Κόκκινος» Οκτώβριος στις αγορές

ΑΓΟΡΕΣ UPD 07:14 Δημιουργία 03/10/19, 07:05
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Όλα δείχνουν ότι ο Οκτώβριος θα επιβεβαιώσει τη φήμη το, ως ο πιο ασταθής μήνας για τις αγορές.

Μια ματιά στις δύο πρώτες συνεδριάσεις είναι αρκετή: οι χρηματιστηριακοί δείκτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ υπέστησαν μίνι κράχ, το πετρέλαιο επέστρεψε σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με εκείνα, όπου βρέθηκε, όταν έγινε η επίθεση κατά της Aramco και ο χρυσός σκαρφάλωσε εκ νέου πάνω από τα 1.500 δολάρια.

Στο πλαίσιο αυτό, για «κόκκινο Οκτώβριο στις διεθνής αγορές» κάνουν λόγο αναλυτές επενδυτικών οίκων, οι οποίοι εκτός από τον εμπορικό πόλεμο, το άτακτο Brexit και τον κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης, βλέπουν την πολιτική αναστάτωση από τις περιπέτειες του Trump να προκαλούν ένα επικίνδυνο μείγμα.

Οι ισχυρές απώλειες στους δείκτες της Wall Street επαναφέρουν στο προσκήνιο τα απαισιόδοξα σενάρια με την επικράτηση των «αρκούδων» και την κατάρρευση των διεθνών αγορών.

Οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν την κλιμακούμενη εμπορική ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, με τον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου να απειλεί με επιβράδυνση ή ακόμη και ύφεση την παγκόσμια οικονομία.

Η πορεία των χρηματοπιστωτικών αγορών δείχνουν ότι αυξάνονται οι κίνδυνοι ύφεσης.

Οι μετοχές συνεχίζουν να παρουσιάζουν έντονες διακυμάνσεις και η μεταβλητότητα έχει αυξηθεί, αλλά τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι αγορές ομολόγων, όπου η καμπύλη αποδόσεων έχει αναστραφεί όπως πριν την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 αναφέρει σε report της η JP Morgan.

Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι δείκτες που υποδηλώνουν ότι μια «bear market» είναι προ των πυλών όσο η καμπύλη αποδόσεων των ομολόγων.

Παράλληλα, ενώ τα οικονομικά στοιχεία υπογραμμίζουν αυξημένο κίνδυνο ύφεσης, η πιθανότητα ύφεσης τους επόμενους 12 μήνες παραμένει κάτω από το 50%.

Όπως εκτιμά η JP Morgan, οι πιθανότητες ύφεσης για την οικονομία των ΗΠΑ (και της παγκόσμιας οικονομίας) τους επόμενους 12 μήνες να προσεγγίζουν το 40% (ο μέσος όρος των βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμους δείκτες).

Η αμερικανική επενδυτική εταιρία Phoenix Capital επισημαίνει ότι η κατάρρευση της wall street είναι προ των πυλών.

Όχι επειδή οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν πρόβλημα, αλλά επειδή η Κίνα αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό πρόβλημα.

Η αμερικανική οικονομία μπορεί να αντέξει, αλλά δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να εκραγεί η οικονομία της Κίνας χωρίς να βλάψει τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ σοβαρά.

Οι στρατηγικοί αναλυτές της Goldman Sachs και της Citigroup έχουν μειώσει τις εκτιμήσεις τους για τον S&P 500 όσον αφορά το 2019 και το 2020, λόγω της υποτονικής ανάπτυξης, των απειλών για εμπορικό πόλεμο και ενδεχόμενων υποτιμήσεις νομισμάτων.

Αυξάνονται οι φόβοι για οικονομική ύφεση εξαιτίας του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας σύμφωνα με την Goldman Sachs η οποία δεν ελπίζει πλέον σε μια εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2020.

Ο κίνδυνος της ύφεσης στις ΗΠΑ

Ο κίνδυνος της ύφεσης στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί τόσο πολύ που πλέον ανοικτά οι επενδυτικοί οίκοι προβλέπουν ότι τα επιτόκια παρέμβασης της FED θα μειωθούν στο τέλος του 2020 στο 0% ενώ η FED έως το τέλος του 2019 θα έχει ανακοινώσει νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Η Fed μπορεί να αναγκαστεί να ξεκινήσει νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το τέταρτο τρίμηνο του 2019 για να παράσχει στην αγορά την αναγκαία ρευστότητα, ή να αντιμετωπίσει τις συνέπειες μιας μεγάλης έλλειψης ρευστότητας.

Η Fed ίσως χρειαστεί να αρχίσει να αναπτύσσει μόνιμα τον ισολογισμό της μέσω ενός νέο προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης γιατί ο κίνδυνος ύφεσης έχει αυξηθεί κατακόρυφα στην αμερικανική οικονομία.

Η Γερμανία

Τα πέντε μεγαλύτερα οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας αναθεωρούν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη, καθώς οι βιομηχανίες της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης βρίσκονται αντιμέτωπες με μείωση της ζήτησης, καθώς και με τις επιπτώσεις των εμπορικών διενέξεων.

Για τη φετινή χρονιά οι Γερμανοί ερευνητές περιέκοψαν τις προβλέψεις τους στο 0,5% από 0,8%, με το νούμερο να αποτελεί την χειρότερη επίδοση από το 2013. Το πιθανότερο είναι ότι η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί το τρίτο τρίμηνο του έτους, κάτι που σημαίνει ότι η Γερμανία θα ολισθήσει σε μια τεχνική ύφεση, ύστερα από την αύξηση της ανάπτυξης κατά 0,1% το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου.

Αν σου άρεσε κάνε